Omkring ett barn av tio är rädd för att gå till tandläkaren. För att ta reda på varför det är så, har landets hittills största forskningsprojekt om barns tandvårdsrädsla inletts i Västra Götaland.
Borås • Publicerad 4 februari 2008
Inga hål i tänderna och 10-åriga Sofia Blixt har ingen ängslan inför tandläkarbesöket, utan ser mest intresserat på när tandläkare och projektassistent Anna Fjelddahl visar bedövningssprutan.
Inga hål i tänderna och 10-åriga Sofia Blixt har ingen ängslan inför tandläkarbesöket, utan ser mest intresserat på när tandläkare och projektassistent Anna Fjelddahl visar bedövningssprutan.Foto: Jan Pettersson

2 000 barn och ungdomar ska följas under fem års tid, bland dem 500 barn från Fristad.

Varför och hur tandvårdsrädsla uppstår är något som fortfarande är ganska okänt.

Avsikten med det forskningsprojekt som nu inletts är att få en djupare förståelse av orsakerna till att en del barn utvecklar tandvårdsrädsla.

– Vi vill veta hur tandvårdsrädsla kan behandlas och hur problemen uppstår och utvecklas, säger övertandläkare Agneta Robertson vid Institutionen för odontologi vid Göteborgs universitet.

Forskningsprojektet som fått namnet BITA, barn i tandvården, är ett samarbete mellan folktandvården i regionen, Göteborgs universitet och folktandvården i Örebro län.

Totalt ska 2?000 barn i åldrarna 3, 7, 11, och 15 år studeras vid fem av folktandvårdens kliniker i regionen under fem år. De utvalda klinikerna är i stadsdelen Bergsjön i Göteborg, Kungälv, Ed, Skövde samt Fristad.

– Föräldrar och barn får fylla i en enkät, sedan gör vi en fördjupad undersökning när barnen kommer på sin årliga kontroll.

Utvecklingen av karies, tandtrauma och andra olycksfall följs, men i projektet ingår även frågor av mera psykologisk karaktär.

– Det handlar mycket om att ta reda på vilket temperament barnet har, säger tandläkare Anna Fjelddahl, projektassistent från Göteborg, som i går var i Fristad för att handleda folktandvårdens personal.

– Vid varje besök frågar vi barnet, hur det kändes idag. Då kan vi se vad vi gjorde och se vad man kan göra mera vid nästa undersökning, säger Agneta Robertson.

Tandvårdsrädsla kan uppkomma i alla åldrar och för med sig stora bekymmer om den drabbade inte vågar gå till tandläkaren och laga sina hål.

– Det är ett stort problem om man inte kan behandla karies hos barn. Här finns mycket att vinna. Tänderna ska man ha hela livet, säger Agneta Robertson.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.