Hundgöra och mergöra.
Borås • Publicerad 27 mars 2008
Tony Thornberg rastar sina hundar Louie och Cappo var fjärde timma.
Tony Thornberg rastar sina hundar Louie och Cappo var fjärde timma.Foto: Anders Robertsson

Eller inte.

– Hunden ska vara ute minst var fjärde timme, säger hussen Tony Thornberg, apropå Jordbruksverkets nya regler.

De nya bestämmelserna ska ge framförallt hundägare tydligare riktlinjer på hur man skall sköta sitt husdjur.

Jordbruksverket menar att en vuxen hund måste rastas minst var sjätte timme.

Att hålla hunden bunden i hemmet är synnerligen olämpligt.

För Tony Thornberg, husse till cockerspanielarna Louie och Cappo innebär dock inte reglerna någon förändring.

– Nej, inte alls. Man ska vara ute med hundarna var fjärde timme. Inte mindre. Nu har jag i och för sig tur eftersom jag jobbar som kyrkomusiker och inte har ett nio-till-fem-jobb.

Han tror däremot att reglerna kan fungera som en nyttig måttstock för ovana hundägare.

– Det finns säkert många som är lite osäkra och därför kan det vara bra att det finns tydliga rekommendationer, säger han.

Framförallt tycker han att det är bra att en myndighet säger hur det ska vara.

– Det ger lite tyngd. Jag fick väldigt mycket bra information från kenneln när jag köpte hund men det finns ju oseriösa uppfödare också.

Jordbruksverkets nya regler träder i kraft den 1 maj.

Jordbruksverket nya regler Hundar och katter ska få tillsyn minst två gånger om dagen. Unga, sjuka eller skadade hundar och katter ska ses till oftare.Hundar och katter ska få sitt behov av social kontakt tillgodosett.Hundar som hålls inomhus ska regelbundet rastas utomhus och hänsyn ska tas till hundens ålder och hälsotillstånd. Hundar som permanent hålls i rastgårdar ska dagligen rastas på annan plats.Hundar får inte hållas bundna inomhus. Utomhus får hundar inte hållas i löplina permanent.Hundar och katter får inte förvaras i bur utom vid vissa specifika tillfällen, som vid transport.Boxar, rastgårdar och andra förvaringsutrymmen för katter ska ha hyllor, klösanordningar och gömställen.Kunskapskraven för den som driver ett hunddagis, katthem eller ett hund- eller kattpensionat förtydligas.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.