Webb-TV: På pilgrimsresa i Fristad

Under påsken besöker en kongolesisk kör från Paris Borås med omnejd.
Borås • Publicerad 22 mars 2008
Kören sjöng klassisk körsång med inslag av afrikansk musik.
Kören sjöng klassisk körsång med inslag av afrikansk musik.Foto: Lars-Åke Green

FRISTAD.

– De är här på en pilgrimsresa, förklarar pastorn Josef Nsumbu.

Kraftigt försenad dök den 80 man starka kören upp i Fristads missionskyrka i går kväll. De hade åkt buss från Paris, och hamnat fel någonstans i Danmark, vilket ledde till att de var fram i Sverige flera timmar efter utsatt tid.

Orsaken till att man valt att besöka just Sverige förklarar Josef Nsumbu, pastor i Imanuelskyrkan och värd för körmedlemmarna:

– Sverige är ett fantastiskt land, som har skickat sina barn ut i världen för att missionera. Bland att har svenskarna rest till Kongo, och nu ville dessa människor göra något för att visa sin uppskattning.

Schemat är späckat och körmedlemmarna kommer knappast att få en lugn påskhelg. Efter gårdagens konsert i Fristad ska man idag resa till Göteborg och bland att se utställningen Kongospår som just nu visas på Världskulturmuseet. Sedan bär det av tillbaka till Borås där helgens stora konsert kommer att hållas i Immanuelkyrkan.

På grund av förseningen hann körmedlemmarna knappt tvätta resdammet av sig innan de fick uppträda för den fullsatta kyrkan igår kväll. Efter att de hälsats välkomna och sjungit en gemensam psalm med kyrkobesökarna, satte kören igång med sin egen repertoar, som bestod av klassiska körsånger med inslag av afrikansk musik. Pastorn Josef Nsumbu var nöjd över att kören var på plats.

– Många säger att Sverige är ett litet och obetydligt land, men för oss betyder det otroligt mycket.

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.