Webb-tv: Nya mätare ska ge rätt räkning

Bornet kommer under det närmaste året att byta ut alla de 39 000 elmätarna i Borås. De gamla mätarna ersätts med nya fjärravlästa mätare.
Borås • Publicerad 16 januari 2008
Lena Elfström och Tomas Shehadeh byter ut elmätarna i en trappuppgång på Hulta.
Lena Elfström och Tomas Shehadeh byter ut elmätarna i en trappuppgång på Hulta.Foto: Lennart Magnusson

– I fortsättningen skall kunderna få en faktura som stämmer, lovar marknadschefen Lennart Johansson.

Det är ett regeringsbeslut som ligger bakom att elmätarna byts ut. Många elbolag har redan genomfört bytet och senast den 1 juli nästa år är kravet att alla elnätsföretag skall ha bytt ut sina mätare så att de kan fakturera sina kunder efter den faktiska elförbrukningen.

– I dag läser vi av en gång per år och räkningen är baserad på den beräknade förbrukningen. Nu skall räkningen stämma, säger Lennart Johansson.

Han pekar på fördelar som att vid de omkring 3?000 in- och utflyttningar som görs per år kan man nu direkt läsa av förbrukningen. Kunderna kan också själva läsa av effekten på ett annat sätt.

De som bor i lägenhet och har svårt att komma åt sin mätare men vill kontrollera sin elförbrukning kan låna mätare av Bornet och koppla upp sig i lägenheten.

En annan följd av bytet är att tidstariffen försvinner.

– Den har spelat ut sin roll, säger elnätschef Bertil Thilander. De flesta elhandelsföretag har redan tagit bort olika priser för hög- och lågtariff.

Arbetet med att byta ut mätarna har inletts och beräknas pågå in på nästa år. Företaget Eltel utför jobbet.

Kunden får bestämma när bytet skall ske om elmätaren sitter inne i huset eller lägenheten. I hyreshus eller i fasadskåp är det inga problem. När bytet skett får kunden ett brev och den gamla mätaren fotograferas och sparas.

Arbetet med att byta mätare startar på Hulta där ett område med 200 lägenheter utsetts som testområde.

Kostnaden för att byta mätare beräknas kosta Bornet 80 miljoner kronor.

Nya mätarna är omöjliga att fiffla med Det kommunala bolaget Borås Energi Nät AB, Bornet, har hand om elnätet för 39? 000 abonnenter i centrala Borås och omkring en mil runt centrum.Under det närmaste året kommer elmätarna att bytas hos alla kunder. Innan bytet sker kommer Bornet att meddela detta via brev. Bytet utförs av Eltel Networks och tar cirka 30 minuter. Installatören gör en slutavläsning av den gamla mätaren och kunden får meddelande om mätarställningen på den gamla och nya mätaren.Bornet kan utnyttja sitt befintliga nät för avläsningen som kommer att ske första dagen i varje månad klockan 00.00. Avläsningen av alla mätarna går på några timmar.Går det inte att få kontakt med mätaren finns värdena lagrade. Och det går inte att fiffla med mätarna. Systemet larmar om någon skruvar på dem.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.