Webb-tv: Kryckorna är försvunna

En krycka kan vara bra som stöd för den som har svårt att gå, men de tycks också kunna gå själva.
Kryckor i massor försvinner från SÄS och nu ber sjukhuset allmänheten om hjälp att få tillbaka utlånade kryckkäppar som inte längre behövs.
Borås • Publicerad 10 januari 2008
Anette Stridh, hjälpmedelssamordnare vid SÄS i Borås.
Anette Stridh, hjälpmedelssamordnare vid SÄS i Borås.Foto: Tomas Karlsson

Var är alla utlånade kryckkäppar som delats ut till behövande i situationer där lite extra hjälp och stöd varit av nöden?

Har de ställts längst in i garderoben, eller redan förpassats till förrådet? Till återvinningsstationen har de väl ändå inte kommit?

Vid SÄS i Borås undrar man var alla kryckkäppar finns. Varje år delas det ut mellan 3?500 och 4?000 kryckkäppar och kommer långt i från alla lämnas tillbaka.

– Vi har sagt att förmodligen står de hemma i garderoben hos folk, säger Anette Stridh, hjälpmedelssamordnare vid SÄS i Borås.

Det är vad man tror, och nu går sjukhuset ut med ett allmänt upprop, om att lämna tillbaka kryckkäppar som inte längre behövs.

– Vi vill testa om vi får tillbaka fler.

Hur många kryckkäppar det är som inte lämnas tillbaka, vet inte sjukhuset. Men antagandet är att det är många, kanske merparten, av de som lämnats ut.

– Vi lämnar ut kryckorna utan att några papper skrivs. Ibland används de bara några dagar, ibland behövs de en längre period. Därför är det svårt att räkna exakt hur många som kommer tillbaka.

En kryckkäpp kostar 50 kronor stycket och förra året köpte sjukhuset kryckkäppar och tillbehör för cirka 250 000 kronor.

De avdelningar som delar ut flest kryckkäppar är akutmottagningen, ortopedmottagningen samt sjukgymnastiken.

Den som nu kommer ihåg att det står ett par bortglömda kryckkäppar hemma, kan lämna dem till ortopedmottagningen eller centrala sjukgymnastiken.

– I Skene kan man lämna dem till kirurgmottagningen.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.