Webb-TV: Helt rät med avig graffiti

Glöm vanlig graffiti.
Borås • Publicerad 13 mars 2008
Rasmus Ivarsson, Robert Uddh och Christoffer Nordin inspekterar skolgårdens senaste tillskott. Att sticka och virka för att snygga till offentliga platser blir allt vanligare.
Rasmus Ivarsson, Robert Uddh och Christoffer Nordin inspekterar skolgårdens senaste tillskott. Att sticka och virka för att snygga till offentliga platser blir allt vanligare.Foto: Tomas Karlsson

Nu är det graffitivirkning som gäller.

– Vansinnigt fint. Jag blev riktigt glad när jag kom till jobbet, säger Conny Bergqvist på Sandgärdsskolan.

Elever och personal på Sandgärdsskolan fick sig en överraskning när de kom till skolan i förrgår. Tre lyktstolpar på skolgården hade då fått ett delvis nytt utseende. Numera pryds de tidigare grå och tråkiga stolparna av färgglada virkade dockor.

Vem som virkat är okänt men gärningen uppskattas av de flesta på skolan.

– Det är ju mycket snyggare än vanliga lyktstolpar i alla fall, säger 15-årige Rasmus Ivarsson.

– Det ser snyggt ut, men jag förstår inte riktigt varför de ska sitta där på stolparna, fortsätter 16-årige Christoffer Nordin.

Biträdande rektor Catarina Berg var mycket glad för skolgårdens tillskott.

– Jag tycker att det lyser upp hela gården. Jättekul initiativ. Men det kan nog vara lite provocerande.

Varför?

– Det är virkade dockor. En del tycker väl att det är töntigt. Det är ju redan någon som har förstört en av dockorna.

Fenomenet med offentlig virkning är inget nytt. I USA och i Europa finns flertalet organiserade grupper som stickar och virkar för att smycka offentliga platser.

Agneta Nordlund–Andersson, projektledare på Textilhögskolan berättar mer:

– Det började för några år sedan när en radiopratare i Italien vädjade i radio om att folk skulle skicka in små virkade bitar för att se hur mycket man kunde få ihop. Ett manifest för att visa hur man kan engagera människor för ett speciellt ändamål, säger och fortsätter:

– Helt plötsligt så stickade alla, till och med gubbar i kostym. Sedan har det spridit sig. Nu har vi en riktig stickar-trend. Jättekul tycker jag. Mycket bättre än graffiti.

I USA bildades 2005 gruppen Knitta Please som sysslar med stickgraffiti. De stickar runt träd och stolpar på stan med hjälp av restgarner och halvfärdiga stickprojekt. I dag finns det stickgraffiti-grupper över hela världen, bland annat i gruppen Stickkontakt i Stockholm.En gång om året, på World Wide Knit in Public Day, sitter stickare över hela världen ute i parker och på torg och stickar. Tanken är att manifestationen ska visa hur ett intresse kan förena människor.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.