Annons

Webb-tv: Fy katten vilken miss

När Emelie Benjaminssons nyopererade katt kom hem gömde den sig och morrade åt allt och alla.
Borås • Publicerad 21 maj 2008
Emelie Benjaminssons katt, Doris, förväxlades hos veterinären efter operation och hamnade på Sjöbo. Det tog två dygn och en hel del krångel innan katten var hemma igen. Foto: Bengt Lagerstedt
Emelie Benjaminssons katt, Doris, förväxlades hos veterinären efter operation och hamnade på Sjöbo. Det tog två dygn och en hel del krångel innan katten var hemma igen. Foto: Bengt LagerstedtFoto: 

När den kom fram, över ett dygn senare, visade det sig att det var fel katt. Doris hade förväxlats med en annan hos veterinären.

– Jag tyckte att Doris var lite rund i ansiktet. Men det var svårt att se när hon gömde sig, säger Emelie Benjaminsson.

Annons

Veterinären, Milan Skowronek på Fyrfota veterinärpraktik i Borås, är mycket ledsen för det inträffade.

– Att något sådant här inträffar är en veterinärs skräck, säger han.

Det var för ett par veckor sedan som Emelie Benjaminsson skulle kastrera båda sina innekatter, Doris och Tyra.

Allt var frid och fröjd tills hon fick hem sina katter. Tyra var ungefär som vanligt men lite avvaktande till sin syster som smet under ett skåp och senare en soffa och vägrade komma fram.

– När vi hämtade katterna låg Tyra ytterst i buren, väl hemma så sprang Doris och gömde sig med en gång. Hon morrade och fräste så vi fick inte fram henne, säger Emelie.

Efter drygt ett dygn lyckades Emelie locka fram den, då visade det sig att det var en helt okänd katt. Morgonen därpå kontaktades veterinären som först inte trodde att det blivit en förväxling.

– Vi har väl fungerande rutiner, så det här ska egentligen inte kunna hända. Men någonstans har det blivit fel, säger Milan Skowronek som tar på sig hela skulden för det inträffade.

Men vid närmare efterforskning spårades ägaren till den katt som Emelie fått med sig hem och utväxling kunde ske. Men Emelie Benjaminsson var inte nöjd.

– Jag är besviken på den kompensation som vi erbjudits och att veterinären erbjöd sig att hämta och växla katter först efter arbetstid.

Milan Skowronek tycker dock att kompensationen är fullgod, foder till katten till ett värde av 400 kronor, ungefär hälften av vad själva operationen kostade. Samt att han erbjöd sig att se till att katterna hamnade hos rätt ägare.

Annons

Till historien hör att de båda förväxlade katterna är lika till utseendet. En av skillnaderna är att Emelies katt är en bondkatt. Den som Doris förväxlades med är en så kallad skeppskatt.

Märkningssystem

Praktiken har en tredubbel märkning av alla djur. Vilket innebär att ägarens egen bur, praktikens bur och djuret får en märkning med namn. Märkningen tas av först när djuren är färdigbehandlade, lyfts över i sin egen bur och hämtas av sina ägare.

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons