Webb-tv: Dåligt väder skrämde inte bort besökarna på årets skördefest

Boråsarna trotsade regnet.
Borås • Publicerad 7 september 2008

Trots dåligt väder kom många till årets skördefest för att handla, lyssna på föredrag eller kanske bara titta på vackra grönsaker och blommor.

Regnet strilade ner när konferencier Henry Augustsson hälsade alla välkomna till årets skördefest och trubaduren Christoffer Sjösten från Kulturskolan inledde med sång och gitarrspel.

Det mesta fick flyttas inomhus men de lokala producenterna av Sjuhäradsmat hade ändå fullt av kunder i sina utomhusstånd.

Inne i kulturhuset fanns mycket att välja på för både stora och små. Miniföredrag om blomsterlök och vitlök, frågestund med förre stadsträdgårdsmästaren Åke Johansson och presentation av exotiska frukter och grönsaker av stadsträdgårdsmästare StenAnders Jöne.

För de små fanns skaparverkstaden där det tillverkades många små konstverk av vad naturen bjuder. Mellan varven bjöds det på folkrock med Lars Karlsson band.

Åke Truedsson, tomatexpert och hobbyodlare, välkänd från TV-programmet Gröna Rum och författare till trädgårdsböcker lockade många med sitt föredrag.

Han berättade om tomatens hälsobringande effekter och gav rådet är att äta mer tomater. De innehåller antioxidanter och anses ha cancerhämmande effekt.

– Risken att drabbas av diabetes två reduceras liksom risken för demens, berättade han. Och det är baserat på vetenskapliga undersökningar.

Åke Truedsson kan det mesta om tomatens historia, olika sorter och hur man bäst odlar tomater.

– Många dvärgbusktomater är perfekta på balkongen. Andra kräver växthus och då kan man bygga ett ”ryskt” växthus. Man skaffar virke och bygger en stomme på 20 kvadratmeter och klär med plast.

Det stora tomatintresset kom när Åke Truedsson upptäckte att EU ville kräva pengar för att registrera tomatsorter. Då startade han Tomatklubben för att alla skulle få chansen att odla goda och ovanliga sorter. Och han drar sig inte för den ganska så omständliga proceduren att samla in egna fröer.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.