Wäst-Bygg i Borås varslar 40

Borås största byggföretag, Wäst-Bygg, varslar omkring 40 personer om uppsägning.
Borås • Publicerad 8 oktober 2008
Foto: Miriam Glans

Varslet berör en tredjedel av företagets yrkesarbetare.

– Vi är det sista byggföretaget i Boråsområdet som varslar. Vi har i det längsta jobbat stenhårt för att behålla våra anställda, säger Jörgen Johansson, vd på Wäst-Bygg.

Under gårdagen informerade företaget anställda och Byggnads avdelning i Borås.

– Vi fick besked om detta på förmiddagen och vår MB-grupp har träffat representanter för företaget, säger Tomas Lundin, ombudsman på Byggnads avdelning i Borås.

Redan på måndag kommer förhandlingar mellan facket och arbetsgivaren att inledas.

– Det var inget roligt besked de hade att komma med, säger Yngve Andersson som varit anställd i företaget i 26 år.

Wäst-Bygg har omkring 120 yrkesarbetare anställda. Varslet idag innebär att man vill dra ner den styrkan med cirka en tredjedel.

– Vi vet inte hur det slår ännu, det får förhandlingarna visa, säger Johan Hallin på Wäst-Bygg som sitter med i fackets grupp som ska förhandla med företaget.

Som företagskonstruktionen ser ut idag är gårdagens varsel det största enskilda företaget har lagt.

– Nej, vi har aldrig haft ett större varsel, säger Jörgen Johansson.

Turbulent marknad

Det är framförallt tre faktorer som tvingar Wäst-Bygg att dra ner på personalen.

– Det är bland annat turbulensen på världsmarknaden som bidrar till att vi måste dra ner. Den senaste tidens oro har ju eskalerat, säger Jörgen Johansson.

Andra bidragande orsaker är bland annat bolagets orderstock som inte kräver så många yrkesarbetare i nuläget. Dessutom har Wäst-Bygg haft en stor del yrkesfolk utlånade till andra byggföretag som i sin tur drabbats en vikande byggmarknad.

Den senaste tiden har varslen inom byggbranschen i Borås duggat tätt.

På Byggnads i Borås har man förhandlat med flera byggföretag i Boråsområdet som varslat personal om uppsägning de senaste veckorna.

– Ser man en dryg vecka tillbaka så har det varslats 95 byggarbetare i Boråsområdet och då är Wäst-Byggs varsel inräknat, säger Tomas Lundin.

Detta är Wäst-Bygg

Wäst-Bygg är ett bygg- och entreprenadföretag med kontor i Borås och Göteborg. Wäst-Bygg har byggverksamhet i hela landet, arbetar både med stora projekt och med mindre och medelstora uppdrag.

Idag har företaget över 200 anställda och en budgeterad omsättning för byggverksamhet på cirka 1,4 miljarder kronor för 2008.

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.