Viskans gift dumpas i Djupasjön
En grupp med representanter från Borås stad, länsstyrelsen och två konsulter har tittat på de olika saneringsförslag som tidigare tagits fram och har gjort en riskvärdering som nu går ut på remiss.
Alternativen är att muddra samtliga förorenade områden, att muddra en del av dessa eller inte göra någonting. Förslagen har poängsatts utifrån om de är tekniskt genomförbara, hur omgivningen påverkas, vilka resurser som krävs, om åtgärderna är juridiskt möjliga att genomföra och vad de kostar.
Gruppen kom fram till att det bästa är att muddra samtliga förorenade områden från Djupasjön till Rydboholmsdammarna och deponera massorna i Djupasjön.
Det blir också billigare än om man skall ta upp massorna och förvara dem på deponi.
– Det här är klart bästa alternativet, det har jag tyckt hela tiden, säger Siv Hansson på miljöskyddsenheten på länsstyrelsen, som ingått i gruppen.
– Alla områden blir åtgärdade och vi innesluter föroreningarna i systemet och leder om Viskan. Dessutom blir det billigast. Det enda som är vagt är den juridiska delen, om vi får tillstånd vet vi inte.
Föroreningarna läggs i Djupasjön, täcks över så det blir tätt och överst läggs en halv meter till en meter vatten. Sjön får restriktioner, men används knappast heller i dag. Precis innan inloppet i sjön leds Viskan om i en kanal förbi Djupasjön.
– Vi får mycket sanering för pengarna, säger Tomas Henrysson på Conviro AB, konsult som deltagit i riskvärderingen. Man sugmuddrar området med föroreningar och leder dem i rörledningar till Djupasjön. Alternativet hade varit att muddra men leda föroreningarna till Sobacken.
Diskussionerna har under åren rört sig om man skall göra något åt föroreningarna eller bara låta dem vara. I dag verkar de flesta överens om att man skall sanera, menar Tomas Henrysson.
Bland annat har SMHI pekat på att vid höga vattenflöden frigörs giftiga sediment och sannolikheten för höga vattenflöden ökar framöver. Det är en anledning till at något bör göras.
Nu måste Borås stad bestämma sig för om man vill ta ansvar för saneringen. Innan dess blir det inte aktuellt med pengar från Naturvårdsverket.
– Ju positivare kommunen är desto lättare att få bidrag, menar Siv Hansson.
Just nu sägs det att Naturvårdsverket inte har några pengar för nästa år.
– Men vi har flaggat för att vi vill ha pengar varje år så vi vet inte om de redan är intecknade eller är slut, säger Siv Hansson. Pengarna behövs inte heller nästa år, först skall det göras utredningar och ansökningar.
– Vi har väntat på utredningen och nu skall vi sätta oss ner och diskutera, säger kommunalrådet Tom Andersson (MP). Tanken är att vi skall ta ansvaret.
Tom Andersson menar att riskvärderingen inte visar något oväntat.
– Antingen måste vi deponera under vattnet eller ta upp massorna.