Viskaforsbördige produktchefen: "Konkurs kan bli ett lyft"
Klockan 13 på måndagen startar förhandlingen i Vänersborgs tingsrätt, skall det bli rekonstruktion eller inte.
– Jag vet inte vilket som är bäst, säger Andreas Andersson.
Andreas Andersson är bördig från Viskafors och fick efter avslutad utbildning anställning på Saab för 16 år sedan
När BT träffade honom för två år sedan hade den nya modellen 9-5 just presenterats, den bil som han själv arbetat mycket med som produktchef. Dagarna efter kom beskedet att tillverkningen av Saab-bilar skulle läggas ner.
Ett år tidigare hade fabriken bjudits ut på marknaden, en rekonstruktion hade skett, skulderna var avskrivna och tre nya modeller fanns klara att sätta i produktion.
Det blev ingen nedläggning, då för två år sedan. GM sålde till Victor Muller. Det var i februari 2010.
I våras stoppades produktionen, inga fler bilar tillverkades.
– Jag sitter kanske långt bort från själva tillverkningen så de tog ett tag att förstå att tillverkningen stoppats. När jag kom dit så var det en konstig känsla att se att linan stod still, det var mörkt och nedsläckt.
– Jag tror inte att Victor Muller insåg vad han gav sig in på när han köpte Saab och att stoppa produktionen var det sämsta man kunde göra.
Andreas Andersson har inte berörts av produktionsstoppet. Arbetet med den nya 9-3-modellen har rullat på. Den är nu färdig att produceras.
– På vår avdelning har det varit fullt ös, nästan hela tiden. Bland annat har vi arbetat fram affärsplaner för de kinesiska intressenterna, och för andra som inte varit så kända för allmänheten.
Han har också varit med och presenterat den nya Saabmodellen på mässor, i till exempel USA.
– Bilarna har det inte varit några problem med, frågorna har mest handlat om produktionen och andra svårigheter, och det har skadat varumärket.
Men för två månader sedan märkte Andreas en förändring även på hans avdelning. Han undrar om det är värt att fortsätta att jobba när framtiden är oviss.
– Under tiden som gått har jag ju kunnat känna av stämningarna. För många är jobbet på Saab bara ett jobb, de kan nog tänka sig att flytta och söka andra jobb. För andra är lojaliteten mot företaget väldigt stark, även om man haft det svårt ekonomiskt.
Utebliven lön vid midsommar, ingen lön i november och troligen inte heller i december, som situationen ser ut just nu.
– En del anställda har ju slutat, vissa avdelningar har drabbats mer än andra. För de som jobbar på linan är det däremot inte så många som valt att sluta. Dels för att där finns en ganska stark lojalitet mot företaget, dels för att det är ont om lämpliga industrijobb.
I dag, måndag, är det förhandling vid Vänersborgs tingsrätt, som skall besluta om rekonstruktionsarbetet skall fortsätta.
– För det krävs att lönerna för november skulle funnits på banken senast i fredags. De pengarna finns inte. Och då finns väl heller inga pengar för lönen i december...
– Blir det så att rekonstruktionen avbryts så återstår väl konkurs. Men då förlorar Saab automobile rätten till sitt varumärke!
Det är ungefär som att välja mellan pest eller kolera.
Andreas vågar eller kan naturligtvis inte sia om vad tingsrättens beslut blir.
Vad skulle följden av en konkurs bli, den skulle ju ändå beröra 5 000 anställda?
– Jag är inte säker på att det skulle vara så förödande egentligen. Jag tror att området skulle fyllas med andra verksamheter, vi ser redan tendenser till detta. Så en konkurs skulle faktiskt kunna bli ett lyft för Trollhättan.
– Dessutom har Lokaltidningen TT/ELA har haft flera sidor med annonser om lediga platser, bland annat hade Porsche härom dagen en helsida med en rad olika befattningar som man sökte personal till.
I dag ska tre rådmän vid Vänersborgs tingsrätt fatta beslut om huruvida rekonstruktionen ska fortsätta eller upphöra.
Till dess lever hoppet för den svenska bilklassikern.