Annons
Ungdomsproblemen i Viskafors fortsätter.
Borås • Publicerad 20 maj 2008
?Vi vet att det är mycket ungdomar på torget och vi försöker att hitta lösningar? säger ungdomssamordnaren Kenth Ericsson.
?Vi vet att det är mycket ungdomar på torget och vi försöker att hitta lösningar? säger ungdomssamordnaren Kenth Ericsson.Foto: Lennart Magnusson

VISKAFORS.

Torget är ett tillhåll. I helgen vräktes sopor omkull och glas krossades på dagisbarnens lekplats.

Annons

– Min bil hade bombats med tomater, säger Håkan Klasson som äger affären Tempo.

Torget i Viskafors är ett ställe där många ungdomar samlas, särskilt under våren.

Det blir stökigt och många ungdomar upplevs som stöddiga och tål inte att vuxna säger till dem. I förra veckan rann sinnet över på politikern Lars Schönberg (s) och han gav en tonåring en örfil.

Flera affärsägare har tröttnat på att ungdomar beter sig illa.

– Vi har väldig stora problem med ungdomar som bara drar runt i affären. Våra andra kunder tycker att det är otrevligt, säger Håkan Klasson.

Utspridda sopor

I helgen blev han riktigt förbannad. På baksidan av affären finns sopor. Sopor med frukt och grönsaker hade rivits ut och spritts överallt. Tomater låg krossade på vägen och Håkan Klassons bil hade tomatmos. Han har polisanmält händelsen.

Även pizzeria Florida upplever att det är stökigt.

– Det verkar som om barnen får vara ute hur länge som helst, säger ägaren Mike Abdolhad.

På måndagsmorgonen möttes personalen på Herrgårdslekens förskola av krossat glas på barnens gård, klotter på rutschkanan och inslängda sopor från affären.

Annons

– Nästan varje måndag får vi städa och kontrollera hur det ser ut innan vi släpper ut barnen för att leka. Det är jättetråkigt, säger Anita Andersson.

Dagiset har polisanmält skadegörelsen.

– Vi har levt med den här situationen i flera år nu.

Tuff period

Ungdomssamordnaren Kenth Ericsson påpekar att det är en liten grupp, på tio personer, som utmärker sig i skolan och i samhället.

– Vi är inne i en period då det är lite tuffare igen. Vi vet att det är ett problem att många samlas vid torget under skoltid.

Att en pojke fick en örfil av en politiker på torget tycker Kenth Ericsson var väldigt onödigt.

– Det tar vi i skolan starkt avstånd ifrån. Ska man avvisa någon från en plats ska det gå rätt till.

Kenth Ericsson uppmanar affärsägare att ringa till honom eller skolledningen på skoltid om ungdomar är stökiga.

På helgerna vill han ser fler föräldrar röra sig i samhället. Idag är det svårt att få fram folk till vuxenvandringarna.

– Vi måste hjälpas åt och vi jobbar jättemycket med de här frågorna, säger Kenth Ericsson.

Snezana Bozinovska
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons