Viskadalsbanan kan tvingas läggas ner inom ett år: "Läget är allvarligt"

Mycket stora pengar krävs för att rusta upp Viskadalsbanan till trafik- och driftssäkert skick. Uteblir satsningen behöver banan läggas ned inom ett drygt år.
Borås • Publicerad 27 september 2012
Foto: Lennart Magnusson/BT-arkiv

Det skriver Trafikverkets regionala tjänstemän i ett internt dokument som BT tagit del av.

Under sommaren fick en helt oplanerad, men omfattande akututryckning göras på Viskadalsbanan mellan Borås och Kinnahult strax norr om Skene.

6 500 gravt nedslitna sliprar fick då bytas för att tågen överhuvudtaget skulle kunna köras utan överhängande fara för säkerheten. Det ledde till omkring en månads totalt tågstopp på sträckan.

BT har talat med personer som har mycket god kännedom om händelserna. Enligt uppgifter togs beslutet att stoppa trafiken av en högre tjänsteman.

Beskedet efter en första inspektion löd att det skulle gå att köra tågen, men inte i allt för varmt väder, eftersom risken för solkurvor då blev allt för stor.

Detta motsatte sig, enligt uppgifter till BT, berörd personal och därmed kallades den högre tjänstemannen in.

Solkurvor uppstår när själva rälsen expanderar av värmen, och inte sitter tillräckligt hårt förankrad i sliprarna. Starkt utslitna sliprar håller inte fast det fjäderstål, eller den spik av äldre modell, som fixerar rälsen vid underlaget.

Istället blev det alltså en mycket stor akut insats för 13 miljoner kronor. Den summan är emellertid bara småpotatis i jämförelse med vad Trafikverkets banavdelning i Region Väst nu begär.

Från 2013 och sex år framåt krävs 205 miljoner kronor för att genomföra en grundläggande upprustning och säkerställa en hyggligt störningsfri trafik.

”Om inga större insatser görs så kan man trafikera banan högst ett, eventuellt två år till. Den borde tas ur JNB (Järnvägsnätsbeskrivningen) till T14 (Tidtabell 2014)” heter det i skrivelsen.

I klartext betyder ovanstående att man vill förklara järnvägen för icke trafikerad från och med december nästa år, då 2014 års tidtabell börjar gälla.

Orsaken till att tjänstemännen uttrycker sig så här drastiskt är att läget den här sommaren kommer att upprepa sig, längs andra bandelar på den drygt 80 km långa sträckan.

Hastighetsnedsättningar till 70 km i timmen, totalstopp vid värmeböljor, driftsstörningar vid akuta lagningar och liknande, det är vad som väntar resenärerna om inte ett samlat grepp tas.

– Kan man inte köra tåg så att man kan sova gott om natten ska man inte göra det alls. Så tycker vi väl i sammanfattning.

Det säger projektledare Anders Hedlund på Trafikverkets västra region, som varit med och författat skrivelsen.

– Underhållet har varit eftersatt i många, många år. Sliprarna håller i 30 år, men många har legat i 40 istället för att bytas ut kontinuerligt. Och vi bytte bara ungefär var femte sliper i somras akut, påpekar Hedlund.

Marks kommunalråd Margareta Lövgren (M) respektive oppositionsråd Pelle Pellby (S) reagerar med förvåning över BT:s uppgifter. De motsätter sig varje tanke på att Viskadalsbanan skulle läggas ned.

– Jag vet att Trafikverkets tjänstemän är mycket lojala mot sin uppdragsgivare och det är sällan man sätter ned foten så här tydligt. Så läget är uppenbarligen allvarligt när man nu gör det, säger Lövgren.

– Men tågen är smockfulla på morgnar och eftermiddagar och det skulle bli väldigt, väldigt svårt att ersätta dem med bussar, fortsätter hon.

– Det vore förbluffande dumt med nedläggning, utbrister Pelle Pellby. Tågen har stor betydelse för våra studenter och för att försörja den lokala arbetsmarknaden i Borås.

– Idag konkurrerar pendeltågen faktiskt ut bilen som färdmedel mellan Mark och Borås och det skulle inte bli gratis att ersätta dem med bussar.

De båda markpolitikerna försäkrar att de genast ska överväga hur de ska agera för att möta det nedläggningshot som Trafikverkets regionala organisation nu väcker.

Båda pekar på att man inte fått någon antydan om att ett sådant här förslag har varit på gång vid de regelbunda sittningar man har med bland andra Trafikverket.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.