Vinnare med nya tobaksskatten

Nytt år - nya lagar. Flera nya lagar och förordningar införs vid årsskiftet, bland annat höjd tobaksskatt. Vad tycker du om höjningen? Rätt eller fel? Diskutera!
Borås • Publicerad 30 december 2011
Foto: Scanpix

I tisdags berättade vi att momsen på restaurang- och cateringtjänster sänks vid årsskiftet. Samtidigt som tanken är att det ska bli billigare att äta ute så ska det också bli dyrare att använda tobak.

Höjningen innebär att ett paket cigaretter som kostar 48 kronor ökar till omkring 51 kronor. En dosa snus som i dag kostar 47 kronor beräknas öka till 49 kronor.

Skattehöjningen görs av hälsopolitiska skäl och gäller samtliga tobaksprodukter. Höjningen gör företaget Winnington AB får fler kunder, gissar vd:n Johan Björkholm.

– Vi kommer absolut att tjäna på att tobaksskatten höjs. Jag tror att efterfrågan på våra produkter kommer att öka ännu mer, säger han.

Företaget tillverkar bland annat KickUp, ett nikotinfritt snus som ger energi och tillför vitaminer och mineraler.

– Vi har varit igång sedan 2010 och har märkt en stark utveckling. Att vi fortsätter att växa tror jag beror på att hälften av alla snusare och rökare vill sluta eller trappa ner. Då är vi ett bra alternativ, säger han.

Var smärtgränsen går för hur mycket konsumenterna kan tänka sig att betala för ett paket cigaretter eller en dosa snus kan inte Johan Björkholm sia om.

– Det är självklart upp till varje konsument men när tobaksprodukterna blir dyrare har vi kvar samma pris.

Företaget med sina femton anställda ligger än så länge i Sparsör. Men under våren 2012 flyttar det till Hökerum för att kunna ha produktion, försäljning och marknadsföring under ett tak i det gamla sågverket.

Anna Kjellsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.