I tyst samförstånd accepterar parkeringsbolag och djurparken att besökare parkerar lite som de vill.
Borås • Publicerad 15 juli 2008
- Parkeringsbolaget sätter inga lappar på dessa bilar. Det verkar lite som en tyst överenskommelse, säger Lars-Owe Berglund, föreståndare för Alidebergsbadet om felparkeringarna.
- Parkeringsbolaget sätter inga lappar på dessa bilar. Det verkar lite som en tyst överenskommelse, säger Lars-Owe Berglund, föreståndare för Alidebergsbadet om felparkeringarna.Foto: Anna Didriksson

År efter år är parkeringsplatserna för få vilket gjort att refuger, gräsmattor och gator med parkeringsförbud används.

– Det råder ett organiserat kaos, säger Pia Ketonen på parkeringsbolaget.

På Borås djurpark menar Per Kettil, parkens vd, att man påpekat ärendet för kommunen under flera år utan att något hänt. Antalet besökare har ökat snabbare än antalet parkeringsplatser.

– Tyvärr blir det inte så bra när det ser ut så här, då blir det vild parkering. Det fungerar hjälpligt som det är nu, säger han.

Då BT besöker parkeringen framför ingången till Alidebergsbadet och tropikhuset står bilar parkerade på i stort sett alla gräsplättar då parkeringsplatserna är fulla.

Pia Ketonen är enhetschef för parkeringsövervakningen på parkeringsbolaget och förklarar hur man arbetar. Trots att bilarna bryter mot regler och lagar har man överseende.

– Vi åker dit och tittar till parkeringen lite när vi kan. Vi kollar så att de inte utgör någon trafikfara och så att brandbil och ambulans kan ta sig fram.

Bland områdets besökare är det vanligt att använda den närliggande Herrljungagatan.

– Det råder p-förbud på Herrljungagatan. Så länge de bara står på ena sidan brukar vi ha överseende med det om det händer ett fåtal dagar per år, säger Pia Ketonen.

Hon säger att det är bra att man kan ha någon form av dialog gällande dessa situationer.

– Det senaste beskedet vi fick från djurparken var något som liknade "vad bra att ni inte jobbar här", säger hon.

Gatukontorets Sören Johansson håller med om att situationer varit problematisk gällande parkeringarna i flera år men att det finns få möjligheter att bygga fler parkeringar.

Maria Hjulström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.