"Vi tar hand om samhällets över- flöd och omvandlar det till hjälp"

Gärdhem förknippas med försäljning av begagnat och när den ideella föreningen i kväll firade tio år med modevisning bar alla mannekänger secondhand.
Borås • Publicerad 17 september 2013
Foto: Mareike Timm

Och efteråt bjöds kläderna ut till försäljning.

– Egentligen är oktober själva jubileumsmånaden. Men vi tjuvstartar lite grann med modevisningen, sa ordföranden Ingmar Bornestrand.

Gärdhem i Dalsjöfors lockar långväga besökare och kön utanför brukar vara lång när butiken ska öppna på lördagsmorgnar.

Men även på tisdagskvällen kom många dit, fast då handlade det först och främst om modevisningen, även om det blev försäljning efteråt.

"Hon bär en cerisefärgad plisserad långklänning i 100 procent polyester", sa konferenciern när en av mannekängerna passerade.

De visade inte upp sig på en catwalk utan gick en slinga genom rummen där besökarna tagit plats.

Föreningen Gärdhem, som vilar på kristen grund, har alltså i tio år hållit på med insamling och försäljning som gett pengar, kläder och andra saker till behövande. Både utomlands och i Sverige.

– Vi återvinner det människor lämnar ifrån sig. Vi tar hand om samhällets överflöd och omvandlar det till hjälp, säger Ingmar Bornestrand.

Med åren har Gärdhem blivit riktigt inarbetat och välkänt. Ryktet har spridit sig och nuförtiden konkurrerar lokala fyndletare med göteborgare och andra som bor en bra bit från Dalsjöfors.

– Jag tror att det först och främst är atmosfären som drar. Själva byggnaden är ju ganska gammal och vi har behållit flera rum istället för att göra om allt till en stor hall, säger Ingmar Bornestrand.

Men chansen att göra fynd lockar väl också?

– Ja, den betyder rätt mycket. Och vi försöker sätta priserna så att det blir snabb omsättning på sakerna.

I kväll stod alltså modevisningen i fokus, men grundtanken i verksamheten märktes tydligt. Mannekängerna var volontärer i föreningen, de bar kläder som skänkts till Gärdhem och efteråt fanns möjlighet att köpa dem.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.