... vi som hamnade utanför topp-20

Borås • Publicerad 5 januari 2013

21. Anders Gidenstam, 35 år

Universitetsadjunkt och forskare vid Institutionen Handels- och IT-högskolan. Har doktorerat på Chalmers med en mycket respekterad avhandling, och sedan varit postdoki två år på Max Planck-institutet. Anders arbetar med parallella och distribuerade algoritmer och arkitekturer.

22. Josefin Strid, 25 år

Modeskapare. Driver Josefin Strid AB i Borås, bor i Ulricehamn, utvecklar kläder för såväl damer som herrar.

23. Jonas Larsson, 30 år

Lektor vid Textilhögskolan och den förste i Sverige att doktorera inom ämnet textil och mode. Disputerade med en avhandling om kundanpassad modeproduktion med avsikt att kunna minimera miljöpåverkan och svinn inom modeindustrin.

24. Jimmy Hanna, 29 år

Grundare och delägare i Prognosia, Boråsföretag som ska göra så att vanliga medborgares pensionspengar växer. Har placerat Borås på den finansiella kartan med en kundstock som närmar sig 100 000.

25. Fredrik Grindemark. 33 år

Chef för Coop Forum i Borås. Tidigare försäljningschef på Ica Maxi. Uppdraget nu är att utveckla Coops stormarknad på Bergsäter.

26. Oskar Johnsson, 18 år

En sälj och övertygartalang utöver det vanliga. Lanserade Elfsborgslimpan, fick in den i butik, fick bra försäljning och ordnade pengar för fotbollsklubben. Rekordung Curamusstipendiat.

27. Tamara Christmann. 29 år

Har etablerat Upzone, klätterskogen i Borås. Kom till Sverige, lärde sig snabbt svenska, hade idén att starta klätterskog, brottade ner motstånd med charm och drivkraft. Nu funderar hon på att gå vidare med etableringar på fler ställen.

28. Hanna Bernholdsson, 18 år

Ordförande i Borås stads ungdomsråd. Med i styrelsen för Grön Ungdom Väst.

29. Andreas Cerny, 19 år

Tidigare ordförande i Borås stads ungdomsråd. Borås yngsta politiker. Ledamot för Folkpartiet i arbetslivsnämnden och ersättare i utbildningsnämnden.

30. Ida Klamborn. 26 år

Modekomet. Har vunnit priset ”Italian Fabric Award” i den italienska modetävlingen Mittelmoda. Vi har kunnat se hennes design i tidningar som Vouge och Elle. Utvald av Svenska Moderådet som kandidat till årets rookie.

31. Mattias Ahlinder, 33 år

Specialistläkare inom ortopedi, särskilt intresserad av axelortopedi. Sedan 2011 ansvarar han för att planera undervisning samt undervisa AT-läkare på sjukhuset. Ansvarar även för schemaläggning av läkarresurser inom ortopedin.

32. Stefan Svan, 30 år

Vd och ägare till Ikkab, Installation och kraftkonsulterna i Borås. Omsätter drygt 30 miljoner. Snabbväxande konsultföretag.

33. Charlotte Blomgren, 29 år

Arbetsterapeut på SÄS. Hon arbetar inom ett hjärnskadeteam och jobbar med rehabilitering av personer som har drabbats av hjärnskador. Arbetar även med att utveckla vardagsteknik, såsom datorer och telefoner, till stöd för personer med kognitiva och fysiska funktionsnedsättningar. 

34. Joakim Malmberg, 23 år

Sveriges yngsta folkpartiordförande. Stridbar politiker. Ledamot i kommunfullmäktige och stadsdelsnämnd Väster.

35. Sarah Norving, 27 år

Drivande inom Modekollot som är en del av Fashion Days. Hon har under 2012 startat det egna företaget Norving & Co, som bland annat arbetar med PR och events.

36. Heiti Ernits, 33 år

Politiker för Miljöpartiet. Ordförande i miljö- och konsumentnämnden i Borås. Ledamot i kommunfullmäktige i Borås.

37. Gustav Öhrn, 34 år

Har bland annat jobbar i ledande befattning på Lager 157. Sedan ett par år huvudägare och vd för Bröderna Nyman i Länghem, stora på jaktkläder under namnet Swedteam. Har också tagit över Puvab i Borås, specialister på skyddskläder. Räkna med utveckling och kanske fler förvärv.

38. Curly Camel

Jazztrio från Borås som spås kometkarriär och det yngsta bandet någonsin att medverka i programmet Jazzradion i Sveriges radio P2. Kanske också landets enda band med ett eget officiellt kakrecept...

39. Julia Frölich, 12 år

En liten och stor multiinstrumentalist från Skene. En av bygdens stora musikbegåvningar som rockar ring samtidigt som hon spelar.

40. Max Karpefors, 19 år

Trollkarl med lång referenslista som framgångsrikt marknadsför sig och sina trollerier. Svensk juniormästare i barntrolleri 2011.

41.Daniel Bendzovski, 25 år

Modedesignstudent vars kläder bars av superstjärnan Lady Gaga under ett besök i Stockholm sensommaren 2012. Fick enormt mycket exponering.

42. Edit Andén, 20 år

Utvecklade i UF-företag tillsammans med kompisar väskkonceptet Bolsa, tillverkat av spill från Bolon, Har sedan på egen hand utvecklat företaget vidare. Jobbar dock på Gina Tricot.

43. Anna Liljenby, 29 år

Cityledare. Är en påverkanskraft när det gäller utvecklingen av Borås Centrum. Arbetar bland annat med Torsdagskvällarna.

44. Adam Nestor, 23 år

Motorcykelbyggare med stora framgångar på den svenska customscenen och mängder av pokaler på hyllan i garaget hemma i Rävlanda. Pryder just nu omslaget på ett av landets MC-magasin efter att ha avslutat sitt senaste projekt: Woodie Sportster.

45 Alexis Mouschopanis, 34 år

Moderatpolitiker. Ordförande i tekniska nämnden och ledamot i kommunfullmäktige och stadsdelsnämnd Väster.

46. Albena Marcoff. 33 år

Utvecklar just nu tillsammans med Klas Ekdahl e-handelskonceptet Estella, märkesdamkläder på nätet. Kom från Bulgarien till Sverige, utbildade sig och har sedan gått rask framåt mellan utmanande uppdrag.

47. Caroline Bergmann, 30 år

Nätmäklare som lockat åtskilliga nya invånare till byn Uddebo - inte minst konstnärer. Hon har dragit i gång satsningen på Gula Huset. Sitter med i kommunala beredningar, trots att hon inte representerar något parti.

48. Sandra Karlsson, 27 år

Tidigare BT-bloggare med en outtömlig kreativitet som smittar. Tillverkar möbler, prylar, inredning av...tja, vad som helst som hon hittar. Snygga prylar är det också. Har förutom på bt.se synts i flera veckotidningar.

49. Linn Skoglund. 28 år

Skådespelare, dansare och regissör. Driver företaget Showakademin för att göra det möjligtför fler att dansa. Just nu aktuell med föreställningen Ronja Rövardotter i Borås.

50. Kristian Silbvers, 31 år

Grundare och huvudägare i Instant Systems, Boråsföretaget som utvecklar och tillverkar försäljnings- och serviceautomater för bland annat dvd, läkemedel och banderoller. Med USA och Australien som stora marknader.

Precis utanför listan

Jonas Zughaft amatörskådespelare som har regisserat och producerat Tågets två senaste sommarspel.

Franz Evegren – jobbar på SP med att minimera risker för att bränder uppstår.

William Wahlström – yngst i klassen på Textilhögskolan. Gjorde Charlotte Perrellis schlagerklänning 2012.

Emil Gullhamn – sångare i State of drama.

Josefin Kühnel – har startat en restaurang det gamla stationshuset i Kinna.

Carl-Magnus-Nylander – auktionsprofil i Borås.

Henning Källqvist – grundare till Care of Carl, herrmärkeskläder på nätet.

Emmely Samuelsson – kock, kallskänka och sommelier

Michaela Åberg – estradpoet som gjort en snabb resa inom poetry Slam.

Fazli Krasniqi – ständigt resande makeupartist med världen som arbetsfält.

Henrik Friman – teaterpedagog och amatörskådespelare.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.