”Vi kom till Sverige för att kunna fortsätta leva”

Borås Artikeln publicerades

BT har träffat tre av de personer som kom till Borås under flyktingkrisen.

Nadia Jarkas
Foto: Lars-Åke Green
Nadia Jarkas

fakta

Nadia Jarkas

Ålder: 28 år

Bor: Göta

Gör: Pluggar åttonde terminen på läkarlinjen i Göteborg

Kommer från: Syrien

Kom till Sverige: April 2016

Visa mer...

Hur har dina år i Sverige varit?

– Det har varit lite upp och ner. I början var jag rädd och ledsen över att lämna min familj kvar i Syrien. Men utbildning har alltid varit väldigt viktigt för mig, så jag började att lära mig svenska för att kunna komma in på universitetet och avsluta mina läkarstudier som jag påbörjat i Syrien. Efter två år blev jag antagen.

– Om ett och ett halvt år kommer jag att vara klar med mina läkarstudier. Det känns helt otroligt – det är en dröm som blir sann. Min pappa kommer att bli jätteglad för min skull. I framtiden vill jag göra skillnad och ge tillbaka till Sverige.

Hur ser du på debatten som har varit kring frågan om flyktingkrisen 2015?

– Jag känner att vi inte får en chans att berätta våra historier. Vi kom till Sverige för att kunna fortsätta leva. Mitt liv i Syrien var slut. Nu är jag en del av det här samhället, men när man diskuterar frågan om flyktingmottagande är det aldrig någon som frågar oss.

– När jag postade ett inlägg i gruppen Jag är 2015 berättade jag lite om mina studier och om min tid efter att jag kom till Sverige. Efter det började min telefon att ringa och jag fick en massa kärleksfulla kommentarer och över 3 000 likes på 24 timmar. Det var helt otroligt – och för mig är det Sverige.

Hashim Ibrahimi
Foto: Jan Pettersson
Hashim Ibrahimi

fakta

Hashim Ibrahimi

Ålder: 20 år

Bor: Göta

Gör: Pluggar andra året på el- och energiprogrammet på Viskastrandsgymnasiet

Kommer från: Afghanistan

Kom till Sverige: November 2015

Visa mer...

Hur kom du till Sverige?

– Jag lämnade Afghanistan med min familj på grund av kriget och den dåliga situationen i landet. Min familj flyttade till Iran, men jag skulle ta mig någon annanstans där det fanns bättre möjligheter för att leva och kunna studera. Så jag kom som ensamkommande till Borås när jag var 16 år gammal.

– I början var det väldigt svårt med ett nytt språk, ett nytt samhälle och en ny kultur. När jag hörde svenska för första gången tänkte jag att jag aldrig skulle kunna lära mig det. Men det gick bra. Jag laddade ner några appar till min telefon som jag lärde mig svenska med, så när jag började skolan kunde jag redan en del.

Vad upplever du har varit svårast under din tid här?

– Att inte ha ett permanent uppehållstillstånd har varit en stor oro för mig. Så länge jag går på gymnasiet har jag ett tillfälligt uppehållstillstånd, men när jag har tagit studenten behöver jag få ett jobb för att kunna få det permanent. Men jag gjorde praktik på ett ställe som har erbjudit mig sommarjobb och som säger att jag kommer att kunna jobba där efter gymnasiet – det gör att min oro har minskat.

– Det har hänt mycket på de här fem åren, men jag hoppas att de kommande fem kommer att gå mycket bättre. Jag tänker mig att jag har ett jobb och har kunnat köpa en bostad. Och så vill jag ha körkort och bil.

Foto: Jan Pettersson

fakta

Lina Azizieh

Namn: Lina Azizieh

Ålder: 34 år

Bor: Druvefors

Gör: Studerar till digital art director på Borås yrkeshögskola och jobbar på Vuxenutbildningen

Kommer från: Syrien

Kom till Sverige: Juni 2015

Visa mer...

Hur har det varit för dig att komma till Sverige?

– För mig var det svårt i början, med att trivas, att lära sig språket och att få kompisar. Det var att starta livet från noll. Men jag satte upp ett mål för vad jag ville, lärde mig svenska och har kunnat börja studera på yrkeshögskolan nu.

– I Syrien började jag plugga modedesign och tänkte fortsätta att studera det när jag kom till Borås – som hade varit helt rätt stad för det. Men min handläggare sa att det kunde vara svårt att hitta jobbmöjligheter inom området så jag riktade in mig på att bli digital art director istället. Det känns helt rätt nu, jag gillar det kreativa området.

Vad tänker du om debatten som varit kring flyktingkrisen 2015?

– Vi måste visa att 2015 inte var kris eller kaos. På vissa sätt var 2015 ett strålande år – inte bara för oss som kom hit utan även för Sverige. När man kommer till ett nytt land kan man behöva en knuff i början, men många av oss som kom hit har tagit oss vidare genom jobb eller studier.

– Jag har bestämt mig för att vara en hjälpande person. Under min första tid här i Sverige har jag stött på många svårigheter – det gjorde alla som kom hit 2015. Så jag vill vara med och bidra till att hjälpa nyanlända med den erfarenheten jag har fått.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.