"Vi har betalat tillbaka pengarna"

– Vi var tvungna att lägga ner vattenprojektet i Eritrea, svarar Åsa Althoff på Rotaract.
Borås • Publicerad 4 september 2008

Rotaract är ett ungdomsnätverk inom Rotary som finns i 150 länder. Rotaractare är ungdomar i åldrarna 18 till 30 år som tillsammans driver samhällsprojekt för att utveckla sin ledarförmåga, lära sig om olika yrken och kulturer och få en internationell förståelse.

Tre brunnar

Projektplanen gällde att skapa ekonomiska möjligheter att borra tre brunnar. Enligt Åsa Althoff på Göteborg Poseidon Rotaract finns tre skäl till att det inte gick att genomföra:

1) Enligt Eritreas ambassad i Sverige bestämmer Eritreas markministeriums vattenavdelning var och när det skall borras efter vatten, såvida det inte sker på någons privata mark.

Rotaract kan inte hjälpa privatpersoner, utan endast driva egna projekt till allmänhetens nytta.

2) Enligt Rotarys medlemsmatrikel fanns när projektet startade en Rotaryklubb i Asmara, som skulle kunna säkerställa att alla pengar används korrekt. Det visade sig att den inte får existera för Eritreas regering.

3) Konflikten mellan Eritrea och Etiopien trappades upp 2006 och utländska hjälporganisationer tvingades ut ur landet.

Åsa Althoff uppger att Rotaract lagt ner mycket tid och arbete på projektet, men på grund av dessa skäl fick det läggas ner vilket projektledningen är ledsen för.

Betalat tillbaka

– Vi har betalat tillbaka pengarna i de fall vi vet avsändarna. I vissa fall har vi inte kunnat se vilka avsändarna var, men det rör sig om småsummor.

De som kan påvisa att de har betalat in pengar kan vända sig till Rotaract så lovar Åsa Althoff att de får tillbaka sina pengar.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.