Pressen på både Miljöpartiet och Kristdemokraterna är stark och läget är låst. Men så är det inte överallt. BT summerar i dag det politiska läget i Sjuhärads alla kommuner.
– Nu är det ”chicken race” om makten i Borås. Först om två veckor kommer det att hända något.
Det säger Martin Neuman, Vägvalet, om det oklara läget.
Inget av blocken får egen majoritet, det vill säga 37 mandat. Fortfarande väntar båda sidor på att något parti på andra sidan först ska ge med sig. Tiden används i maktkampen.
Pressen på både Miljöpartiet, som tidigare samarbetet med de borgerliga partierna, och Kristdemokraterna är just nu stark.
– Vi har blivit kontaktade av Socialdemokraterna, men vi ser inga möjligheter att gå över, säger Hans Gustavsson (KD). Vi har fört resonemang och kontentan är att vi är ett alliansparti. Våra väljare har röstat på KD och inte på de rödgröna.
Om inget av partierna byter sida blir det minoritetsstyre i Borås. Frågan om vem som blir ordförande för kommunstyrelsen, det vill säga kommunens högste politiker, kan komma att avgöras av Sverigedemokraterna då de har en vågmästarroll i kommunfullmäktige.
Ett sätt att komma ifrån SD:s inflytande är om de båda blocken kommer överens om en gemensam kandidat. Idag vill ingen säga var man står i frågan.
– Men det här måste vi lösa så inte SD blir vågmästare, säger Morgan Hjalmarsson (FP).Nästa svåra steg är budgeten för Borås som brukar tas i en lång rad delbeslut. Bland politiker talas det om att förändra detta så att budgeten istället klubbas i sin helhet. Detta skulle kunna blockera Sverigedemokraternas möjlighet att medverka till att Borås får en budget som inte går ihop ekonomiskt.
Som Borås Tidning tidigare har berättat har Sverigedemokraterna dock rätt att kräva en plats i kommunstyrelsen enligt kommunallagen, dock inte i övriga nämnder.
– Vi har några spår som vi jobbar vidare på, säger alliansens förhandlare Claes Palmén (M) om förhandlingsläget. Det är skarpt läge, antingen går det åt pipan eller så får vi en lösning.
Ett scenario som diskuteras är att de båda blocken kommer överens och delar upp majoriteten mellan sig i kommunstyrelsen och de olika nämnderna för att slippa få SD som vågmästare.
– Spontant känner jag att det då blir svårt att utkräva ansvar om olika block sköter olika frågor, säger Morgan Hjalmarsson (FP).
– Jag vill inte alls spekulera i de här frågorna i nuläget. Vi hoppas fortfarande på ett majoritetsstyre, säger Ulf Olsson (S). Om inte det fungerar får vi sätta oss ner och resonera med de borgerliga partierna.
Miljöpartiets Tom Andersson medger dock att frågan om olika sätt att formera ett minoritetsstyre ska diskuteras på ett möte inom vänsterblocket i kväll.
En tänkbar lösning som han för fram är att de politiska blocken genom en överenskommelse får majoritet i olika nämnder och i så fall ges starkt inflytande i respektive nämndområde i budgetarbetet.
Frågan är i så fall vad som händer med oppositionens viktiga demokratiska roll.
Tidtabellen
I kväll håller S, V, MP och VV möte.
På tisdag träffas de fyra allianspartierna igen.
Onsdag den 13 oktober är det nytt möte inom Miljöpartiet.
Den 1 november måste maktfrågan vara löst. Då sammanträder fullmäktige för första gången. Då väljs kommunstyrelse, kommunfullmäktige och valberedning.
Den 18 november väljer kommunfullmäktige ledamöterna till nämnder och styrelser.