Västgötafotbollen satsar stort på framtiden
I dag gick startskottet för två dagars intensiv utbildning där 10 ledare från Grimsås IF deltar liksom många andra fotbollsledare från Sjuhäradsbygden.
Under två dagar, med början i dag, ska dessa och ytterligare 140 deltagare vässa sina kunskaper när Sveriges första symposium för styrelser och organisationsledare inom fotbollen arrangeras.
Föreläsningar ges bland annat i att "Leda med förtroende-Föreningsjuridik, Träningsläger för styrelsen, samverkan Ishockey och Damfotboll, En jämlik förening inom dam och herr, Nolltolerans-sila snacket," samt "Träningsläger för styrelsen".
Grimsås IF har alltså valt att deltaga samt
– Det är jätteviktigt för oss att ge våra ledare en stabil grund att stå på. Grimsås IF är en del av samhällsuppbyggnaden. Vi talar inte bara fotboll utan har massor av andra aktiviteter inom föreningen, säger Viktoria Haraldsson, ordförande i Grimsås IF och styrelseledamot i Västergötlands Fotbollsförbund.
– Den här stora satsningen på ett symposium med massor av erkänt duktiga föreläsare skall ses som en framtidssatsning inom Västgötafotbollen. Vi har bra tränare och spelare inom distriktet, nu är det dags att satsa lika hårt på styrelsearbetet och framtidsrekryteringen. Vi har för få klubbar, vi har också stor konkurrens av andra idrotter. Elfsborg i allsvenskan betyder oerhört mycket för Västgötafotbollen, nu kommer också Trollhättan upp i Superettan, det vi saknar är ett damlag i damallsvenskan, säger Staffan Lindmark, utbildningansvarig i Västergötlands Fotbollsförbund.
Visionen är, en förening i varje by, fotboll för alla, av Sveriges 3 300 fotbollsföreningar finns de allra flesta på landsbygden.
Befolkningsantalet minskar på många håll och därmed får mindre orter svårare att deltaga i fotbollen. Om man ska kunna förverkliga visionen – fotboll för alla har Svenska Fotbollsförbundet fastställt fyra huvudområden som ligger som underlag för 4 000 utvecklingsgrupper som förbundet startat för att försöka utveckla ett positivt samhällsbyggande på landsbygden. Man vill få igång bygdeutveckling genom fotbollen, anläggningsutveckling, tävlingsutveckling och även analysera hur det står till med landsbygdsföreningarna.
Här i Sjuhäradsbygden märker man hur fotbollsföreningar slås samman och det blir färre lag.
Symposiet arrangeras också av SISU, idrottsutbildarna. En av föreläsningarna handlar om "Träningsläger för styrelsen", en storsatsning från SISU med syfte att värna om och utveckla det ideella ledarskapet, stimulera till fortsatt engagemang, trygga återväxten samt öka kunskapen och intresset för styrelsearbete.
Anders Mäki är vice klubbdirektör i Linköping Hockey och klubbdirektör i Linköping FC i damallsvenskan, han föreläser hur man kan samverka mellan ishockey och damfotboll.
Det kanske roligaste exemplet på hur en fotbollsförening kan ta ett samhällsansvar är Grytgöls IK. Dom driver ett bibliotek, en bio, arrangerar mopedrallyn och spelar fotboll i division 6. I byn bor 500 personer och föreningen har 850 medlemmar.
Gerhard Sager är ordförande i Västergötlands Fotbollsförbund och även författare till boken "Sila Snacket". Föreläsningen handlar om hur språkbruket har förråats och försämras både på idrottsplatsen och skolan. Uppmaningen till fotbollsklubbarna är – Nolltolerans.
Fakta om Västergötlands Fotbollsförbund: VFF bildades 1918, elva föreningar deltog vid bildandet i Falköping.Fakta om Västergötlands Fotbollsförbund:VFF bildades 1918, elva föreningar deltog vid bildandet i Falköping.Idag har förbundet 282 föreningar 25 270 aktiva fotbollsspelare, varav 5997 kvinnor och 18 883 män.Huvudmål: "Att organisera fotbollsverksamheten så att var och en som vill spela fotboll kan göra det under ordnade förhållanden samt enligt gällande regler och bestämmelser"Idag har förbundet 282 föreningar 25 270 aktiva fotbollsspelare, varav 5997 kvinnor och 18 883 män.Huvudmål: "Att organisera fotbollsverksamheten så att var och en som vill spela fotboll kan göra det under ordnade förhållanden samt enligt gällande regler och bestämmelser"