Varning för fler bränder

Fem anlagda bränder – det blev helgens facit i Borås.
Borås • Publicerad 18 mars 2008

Inför påsken uppmanar nu räddningstjänsten alla fastighetsägare att städa undan, så att inget brännbart finns i trappuppgångar, på lastbryggor eller i containrar.

En gång eldade man vid entrédörren på Almåsgymnasiet. Nästa gång tände man eld under en lastbrygga vid skolan.

Brand i container

Båda gångerna fick brandkåren rycka ut och dessutom två gånger till Västmannagatan, då någon två gånger tänd eld i en container.

Det var räddningstjänstens utryckningar till anlagda bränder i Borås, förutom den förmodade anlagda branden i Kerstinsgården.

Minimera riskerna

Inför den kommande påskhelgen med tändstickor, smällare och raketer, varnar nu räddningstjänsten för fler anlagda bränder.

– Vi vill att fastighetsägare ser till att inte ha något på sina lastkajar, eller i trapphusen som går att tända. Vi har också bett Borås Energi och Miljö att tömma sina containrar så att de inte står fulla, just för att vi ska få så lite bränder under helgen som möjligt, säger avdelningschef Lars Karlgren.

Anlagda bränder har blivit ett allt större samhällsproblem. I skolor har anlagda bränder blivit allt vanligare. I söndagens brand i Kerstinsgården förstördes två avdelningar.

– Vi är livrädda för att vi snart har en skola som är nedbrunnen, säger Lars Karlgren.

Skolorna prioriteras

Anlagda bränder i skolor är under 2008 ett prioriterat arbetsområde för räddningstjänsten.

– Vi har en anlagd brand i skolor i stort sett en gång om dagen i Sverige. Det är det största problemet vi har just nu, säger Karlgren.

– Man tänder eld i papperskorgar, ytterväggar, tak, på toaletter, skräp, över huvudtaget där det går att tända.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.