GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Världens finaste katt kommer från Borås: "Har inte förstått det än"

Borås har fått en världsmästarkatt.
Borås • Publicerad 28 oktober 2014
Foto: World winner och Evelina Hellenberg

I hård konkurrens kammade Grand Chatez Ebbot for Asterion's hem segern vid den stora utställningen World Winner Show.

Därmed kan han lägga till en titel till sitt redan långa namn.

Den stora tävlingen hölls i år i Prag.

– Detta är en årlig utställning som arrangeras av det internationella förbundet FIFe, förklarar matte Marie Gerdin. Det är en väldigt speciell utställning, i år var 1600 katter med. Det är utställare från alla världens hörn. 100 katter från Sverige tävlade och i år blev det bara en svensk vinnare.

Till vardags jobbar hon som områdeschef inom förskolan i stadsdel Väster. Som matte till Chatez Ebbot s har hon nu fått delta i något som i det närmaste kan beskrivas som en katternas melodifestival.

– För att få vara med behöver katterna vara kvalificerade. Det är väldigt, väldigt hård konkurens. Man måste få vissa resultat på tidigare utställningar. Min lilla kille har blivit Best in Show tre gånger, så han klarade kvalificeringskravet med råge.

Men det är en tävling med tuff konkurrens.

– Skälet att vi åker är främst att vi vill träffa andra uppfödare och umgås, tävlingen är väldigt liten chans att man skulle vinna.

Hennes katt är en blott sex månaders kille av rasen ragdoll, men lyckades alltså slå många konkurrenter.

– Han blev nominerad till Best in Show och fick vara med i en panel med 13 katter. Där fick han 9 av 13 röster, ett väldigt bra resultat. Han blev World Winner.

Gerdin håller med om jämförelsen med melodifestivalen.

– Det är inte helt olikt melodifestivalen. Här finns både grundbedömning där man kan gå vidare till senare tävlingsmoment. Där var en enorm publik, alla viftade med flaggor. Alla från Sverige har sina burar ihop och hejar på varandra. Där är riktig festivalkänsla

Starka känslor för vinnaren är det också i kattävlingen.

– Det känns helt fantastiskt. Jag har inte riktigt förstått att han har vunnit. Jag har fött upp Ebbots mamma och mormor, så då blev det extra mycket känslor. Och det ligger mycket arbete och tankeverksamhet bakom segern.

Det är en skönhetstävling.

– Det gäller att vara noga när man schamponerar och preparerar katten, det blir både bad och fön.

Proceduren kräver mer tid än de flesta kvinnor har hos frisören.

– Och schampot är dyrare.

Melodifestivalens vinnare får dock ingen extra titel till sitt namn, men det får katterna. Lite som att jämföra med att bli adlad av Englands drottning.

– Det är så stort att om man vinner utställningen får katten en ny titel, World Winner, till namnet.

Priserna i övrigt är inte så värdefulla.

– Han vann en enorm pokal.

Men det blir inga vinstpengar.

– Man får vara nöjd med pokalen och två kilo kattmat. Och någon kattleksak.

Kattbiten blev Marie Gerdin så sent som 2009 när det var dags för ett husdur i familjen. Uppfödaren bad henne att ställa ut katten.

– Då fnissade jag lite inombords.

Men både tävlingsinstinkten och möjligheten att få umgås med människor hon aldrig skulle träffa annars gjorde att hon fortsatte. Och efter bara några år kammade hem världsmästartiteln till Borås.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer