Carl Lind: "Varför efterlyser BT läsarbilder efter olyckor?”
Vi får samtidigt som SOS Alarm veta att något har hänt, och bedömer vi att det rör sig om en allvarlig olycka åker vi ofta omedelbart för att dokumentera händelsen. Bara minuterna efter det att olyckan har inträffat kan du i vissa fall se en bild av bilvraket på bt.se.
Varför är olycksbilderna viktiga?
Uttrycket är slitet, men du har säkert hört att ”en bild säger mer än tusen ord”. En bild efter en olycka berättar direkt om omfattningen. En totalkvaddad bil indikerar allvarlig olycka. Ser du bromsspår på vägen kan det hjälpa dig att förstå hur det kan ha gått till.
Vi publicerar olycksbilder för att lättare kunna förklara vad som har hänt. Trafikolyckor påverkar ju dessutom ofta allmänheten direkt, med avstängda vägar som följd. Allmänintresset, menar vi, är därmed stort.
Men.
Det finns ändå mycket att tänka på när det handlar om hur vi bevakar olyckor, både hur vi jobbar på fältet och inne på redaktionen.
En BT-fotograf som bevakar en olycka visar hänsyn och respekterar de avspärrningar som har satts upp. Vi går inte för nära och förstår när det inte är läge att ta bilder eller filma.
Det är viktigt.
Men inne på redaktionen finns det också viktiga avvägningar att göra.Går bilen som har krockat att känna igen? Finns det dekaler på bilen som vi behöver pixla (alltså sudda ut)? Behöver vi beskära bilden så att drabbade personer inte syns?Hur mycket av ett bilvrak kan vi visa utan att väcka anstöt hos anhöriga?
Det här är svåra beslut som dessutom tas snabbt utan möjlighet till någon längre betänketid.
Mejla mig gärna och skriv hur du tycker att BT klarar den här svåra uppgiften.
Att BT har egen policy och jobbar genomtänkt är en sak, men hur kan BT efterlysa läsarbilder i samband med olyckor?Hur vet vi att vittnen på plats visar hänsyn och inte filmar när de kanske i stället borde ingripa?
Det vet vi naturligtvis inte.
Jag frågade Mikael Rohmée, insatsledare på räddningstjänsten.
”Det förekommer att det filmas på olycksplatser, men det är inget jättestort problem. De frilansfotografer som åker runt och tar bilder på olyckor har vi lärt känna och jag tycker alltid att de uppträder korrekt. När allmänheten står och filmar är det oftast kopplat till ungdomar. De som gör det borde tänka på hur det hade känts om de själva låg där och var drabbad" , säger han.