Vårdmissar gav allvarlig nervskada

En man med diskbråck som sökte akut vård vid SÄS i Borås för ryggont och känselbortfall i underlivet, fick själv ta kontakt med sjukhuset några dagar senare, trots att remiss hade skickats, när symtomen blev värre.
Borås • Publicerad 23 november 2011

Mannen opererades då akut, men har fått bestående nervskador, en komplikation som den försenade vården kan ha bidragit till, anserSocialstyrelsen.

Det är sjukhusledningen vid SÄS som har anmält händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Sjukhuset har gjort en egen utredning kring händelsen och funnit flera misstag i vården. Kommunikationen mellan olika läkare var dålig och remissen så knapphändigt skriven att det inte framkom att mannens tillstånd var akut. Sjukhuset saknade även rutiner för hur man tar hand om akutpatienter med sådana ryggbesvär med känselbortfall som mannen hade.

Sjukhuset har tagit fram en åtgärdsplan som man presenterat för Socialstyrelsen för att förhindra att liknande händelser inträffar igen.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.