Vårdköerna på Säs har fyrdubblats

Vårdköerna blir längre i Västra Götalandsregionen. Nästan tre gånger fler patienter får vänta mer än tre månader för att få en tid hos en specialist. Och på Säs växer köerna än snabbare.
Borås • Publicerad 18 september 2013
Foto: Andreas Carlsson

I går kom ny statistik som visar på att vårdköerna ökat kraftigt i regionen sedan 2011. I augusti var antalet patienter som fått vänta på en tid hos specialist 10 705 stycken, att jämföra med 3 922 stycken samma månad 2011. Nästan en tredubbling. På SÄS har det nästan fyrdubblats.

– Den här sommaren har varit tuff, vi har haft svårt att anställa sommarvikarier, framför allt sjuksköterskor. Vi har fått prioritera akutvård, säger Helén Eliasson (S), ordförande för sjukvårdsutskottet i regionen.

Oppositionsrådet i Västra Götalandsregionen, Jonas Andersson (FP), reagerar kraftigt på siffrorna. SÄS har lyckats hålla vårdgarantin tidigare, men brister nu. Det är länge sedan siffrorna såg ut så här, menar Jonas Andersson.

– När vi satt vi makten sköt vi till pengar till de sjukhus som klarade vårdgarantin. Men nu har man bytt styrprinciper och skjuter till pengar där det går dåligt istället, och det sänder helt fel signaler, tycker jag. Varför ska man då anstränga sig?

– Min bild är att alla sjukhus har ett solidariskt uppdrag. De ska inte konkurrera med varandra utan samverka. Det här handlar inte bara om regionen. Regeringen, där Jonas Anderssons folkpartiet ingår, måste ta sitt ansvar för sjukvården. De senaste tre åren har vi i praktiken fått mindre pengar av staten, säger Helén Eliasson.

Hanna Kyhle
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.