Vårdköerna har växt under strejken
Det är effekten av vårdstrejken vid SÄS. Nu sätts alla klutar till för att jobba ikapp.
– Vi har en liten lucka nästa vecka innan semesterreduktionen börjar, säger biträdande chefläkare Claes-Håkan Björklund.
Igår började jumbolanserna köra mot Göteborg igen med patienter som tidigare i veckan transporterats från Sahlgrenska till SÄS.
För SÄS blev strejken aldrig så omfattande. Som mest var tre vårdavdelningar stängda i Borås.
– Vi tycker att det trots allt fungerat bra att bedriva akutvård och annan nödvändig vård, säger Claes-Håkan Björklund.
Men utan att man ännu hunnit summera det exakt, har mellan 100 och 150 patienter fått sina planerade operationer inställda och får fortsätta vänta i operationskön.
Före strejken gladde sig SÄS åt att vårdkön var i stort sett borta och höll sig inom vårdgarantins ram.
– Nu får vi arbeta under hösten för att komma tillbaka igen. Effekten av strejken är att ett antal patienter som skulle opererats före sommaren nu får vänta till efter sommaren.
Redan på torsdag i nästa vecka, börjar SÄS minska bemanningen för sommarens semestrar. Då stänger den första avdelningen. Fram till dess räknar Claes-Håkan Björklund att sjukhuset får prioritera att operera väntande patienter i ortopedkön.
Enligt Sveriges Kommuner och landsting, SKL, har över 13 300 operationer och 35 000 undersökningar fått ställas in i landet på grund av strejken.
Inom Västra Götalandsregionen startar nu en omfattande inventering av exakt hur många operationer och behandlingar som fått ställas in. Samtidigt görs en kartläggning av strejkens ekonomiska konsekvenser och hur den påverkat vårdgarantin.