Vårdcentral i Borås satsar på gruppverksamhet för unga som sover dåligt: ”Jättevanligt symptom”
I socialstyrelsens statistikdatabas kan man se att antalet patienter som hämtat ut sömnläkemedel i Västra Götaland ökat i de yngre åldersgrupperna sedan 2016. Totalt ses en stor ökning i åldersgruppen 10-24 år.
I åldersgruppen 15-19 år har det ökat med över 60 procent sedan 2016.
På Södra torgets vårdcentral i Borås pågår en särskild satsning med extra resurser för att hjälpa barn och unga med psykisk ohälsa.
Mottagningen heter Ungas psykiska hälsa och i april startar man upp en sömngrupp för personer som är 13-18 år gamla. Som en insats för patienter med sömnproblem.
– Det är ett problem att våra patienter sover dåligt. Vi vill tillföra mer kunskap om hur sömnen fungerar och hur man ska hantera sömnproblem, säger Maria Sjöblom Hyllstam.
Märker ni att fler har sömnproblem?
– Jag upplever att väldigt många har det. Jag tror aldrig att jag har träffat unga som mår psykiskt dåligt och sover bra. Men sedan handlar det om att ta reda på vad sömnproblemen beror på.
Maria Sjöblom Hyllstam förklarar vidare att sömn är något av det första som påverkas vid psykisk ohälsa och att alla patienter får frågor om sina sömnvanor när de besöker vårdcentralen.
– Det viktigaste vi jobbar med under behandlingen är något som kallas sömntryck. Hur aktiviteter och dygnsrytm, ljus och vanor spelar in för att skapa trötthet. Vi pratar mycket om hur viktigt det är att aktivera sig för att bli trött.
Till Ungas psykiska ohälsa kan man vända sig direkt oavsett vilken vårdcentral man är listad på.
Claes Ridderbjelke, regionutvecklare och specialistsjuksköterska i psykiatri, har arbetat mycket med beroendeframkallande sömnläkemedel och ser att ökningen i yngre åldrar främst beror på att läkemedel med melatonin i ökar.
– Det är ett sömnhormon som säljs receptfritt i många länder. Hos oss är det klassat som ett läkemedel. Men självklart säger det ändå något om att allt fler unga behöver hjälp för dålig sömn. Glädjande är ändå att användningen av beroendeframkallande läkemedel minskar, säger han.
Fakta
Sömnläkemedel bland unga
Fakta