Vann mål mot försäkringsbolag efter dödsolycka

Hovrätten ändrade tingsrättsdom gällande försäkringsersättning.
Borås • Publicerad 8 oktober 2008

Tre män i bil råkar ut för en olycka. Två män dör.

Vem körde och var denne i så fall onykter.

Skall bilägaren får någon ersättning från sitt försäkringsbolag?

Nej, sa tingsrätten år 2007.

Ja, säger hovrätten i år.

Trots att fordonets ägare i hovrätten vittnade om att han efter olyckan vaknat upp sittande vid ratten dömer rätten till hans fördel.

I tingsrätten nekade han till att ha kört fordonet.

Hans minnesbild har sedan dess förändrats. I hovrätten säger han att han fyllt på spolarvätska i bilen och menar att han och hans kamrater då kan ha andats in alkoholhaltiga ångor från vätskan. Brådska gjorde att de körde fort. Han säger vidare att han tror att en punktering har orsakat olyckan.

Han kommer även ihåg larmsamtalet och att han instruerats av larmoperatören. Sedan minns han inget förrän han vaknade upp på sjukhuset två dagar senare.

2004 uppgav han däremot att han inte kört olycksbilen.

Hovrätten menar att bilägarens versioner av händelseförloppet minskar hans trovärdighet.

Rätten anser att utredningen klart visar att det inte var bilägaren utan hans kamrat som kört fordonet vid olyckstillfälle. Angående förarens eventuella påverkan av alkohol menar hovrätten att försäkringsbolaget inte lyckats bevisa att kamraten gjort sig skyldig till rattfylleri.

Hovrätten beslutar att försäkringsbolaget ska ersätta olycksbilens ägare för bland annat rättegångskostnader i tings- och hovrätt med drygt 200 000 kronor.

Anne-Christin Olsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.