Annons

Våldtäktsmannen undviker rätten

Boråsaren som fortsatte att förfölja en kvinna han våldtog för många år sedan är just nu åtalad för brott vid två tingsrätter.
Borås • Publicerad 29 maj 2008

Men han håller sig undan från domstolarna som inte lyckats nå honom.

– Det är som om han leker kurragömma med rättssystemet, säger en brottsutredare med god kännedom om 56-åringen.

Annons

Mannen är skriven på en adress i Borås, fast brukar vistas på en annan. BT nådde honom i går på telefon, men samtalet bröts snabbt.

Snart görs ett nytt försök med rättegång i ett av målen mot mannen och inför den använder rätten så kallad spikning. Det innebär helt enkelt att ett kuvert med kallelse sätts fast, spikas, på dörren till lägenheten där han tros bo.

BT skrev i går om 56-åringen som för 15 år sedan låste in en ung kvinna i sin lägenhet, där hon misshandlades och våldtogs. Hon lyckades fly balkongvägen och skadade ryggen.

Efter alla år som gått är kvinnan fortfarande förföljd. Våldtäktsmannen har dömts för hemfridsbrott hos henne och står åtalad för dödshot. Han har fått besöksförbud och hennnes personuppgifter är hemliga.

Fallet med hotet är inte avgjort, eftersom mannen inte kommit till den domstol i Västsverige där målet ligger. Ett par rättegångar har ställts in.

– Vi gör ett nytt försök efter semestern, suckar en handläggare.

Beslut om ”spikning”

Även i Borås står 56-åringen åtalad, för trafikbrott. Också här har planerade rättegångar ställts in och därför har tingsrätten beslutat om spikning.

Boråsaren har i år lyckats hålla sig undan delgivning minst 15 gånger.

– Jag kan inte uttala mig om enskilda fall. Men rent generellt är det så att den som är duktig på att hålla sig undan har möjligheter, säger Patrik Wernersson, stämningsman vid polisen.

Annons

Polisens delgivningsverksamhet kan kolla i register, spana på tänkbara adresser, höra sig för med arbetsgivare, anhöriga eller andra. Med mera.

– De allra flesta lyckas vi nå, men inte alla. Särskilt vissa ensamvargar kan vara mycket svåra, säger Wernersson.

Så länge en åtalad inte delgivits kan inte domstol besluta om vite eller hämtning för att få någon till rätten.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons