Annons

"Våldtäktsmannen förstörde mitt liv"

Här står våldtäktsmannen från Borås utanför dörren hos offret som han förföljt i 15 år efter det brutala dådet.
Borås • Publicerad 28 maj 2008
Våldtäktsmannen utanför sitt offers hem. Bilden blev ett bevis när han dömdes för nya brott mot kvinnan som han verkar besatt av.
Våldtäktsmannen utanför sitt offers hem. Bilden blev ett bevis när han dömdes för nya brott mot kvinnan som han verkar besatt av.Foto: PRIVAT

– Han har förstört mitt liv. Jag blir aldrig fri från honom, säger kvinnan som nu fått skyddad identitet.

Bilden av mannen togs i samband med en händelse som ledde till att han dömdes för hemfridsbrott.

Annons

Sedan dess har den 56-årige boråsaren åtalats för olaga hot och överträdelse av besöksförbud, fast det fallet har ännu inte prövats i domstol.

– Det känns som om både jag och myndigheter är maktlösa, som om ingen kan stoppa honom.

Kvinnan, vi kan kalla henne Linda, är i 35-årsåldern och har flera gånger tvingats flytta. Hon hoppas att boråsaren inte hittar hennes nuvarande hem och BT har träffat henne på hemlig plats.

Historien började när hon och mannen fick telefonkontakt på ”heta linjen”, som det då hette. Han presenterade sig som musiker med goda kontakter i branschen. Linda var en ung kvinna som ville bli sångerska.

En eftermiddag i januari 1993 åkte hon hem till boråsaren för att provsjunga.

Men mannen uppträde konstigt, tafsade, blev aggressiv och hotfull. Linda kunde inte fly, för han hade låst dörren och gömt nyckeln.

Hon blev våldtagen fyra gånger. Han slog henne och pressade en tom Coca-Colaburk i kvinnans ansikte.

– Ena stunden våldtog och misshandlade mig. Andra stunden sa han att han älskade mig och att jag aldrig skulle lämna honom. Den natten förstördes mitt liv.

Framåt morgonen somnade mannen och då flydde Linda balkongvägen. Hon skadade tre ryggkotor i hoppet, blev inte förlamad men fick bestående ryggbesvär.

Boråsaren dömdes mot sitt nekande till fängelse i två år och fyra månader för våldtäkt på Linda och olaga frihetsberövande. Både tingsrätt och hovrätt ansåg honom skyldig.

Annons

Linda märkte inte av honom på ett par år. Men så råkade mannen få syn på henne i samband med att hon jobbade på ett hotell i Borås. Han sökte igenom hela hotellet, fast en arbetsledare gömde henne.

Sedan dess har Linda blivit jagad många gånger. Hon har bytt bostad, men han har på olika sätt försökt hitta henne.

Bilden här intill togs 2006. ”Mamma, det är en farbror här som vill prata med dig”, sa ett av Lindas barn.

Hon fick en chock när hon såg vem som väntade vid ytterdörren:

– Där stod mitt livs mardröm. Inför barnen sa han att jag knullat honom frivilligt. Han hade med sig ett papper där jag skulle skriva under att jag tog tillbaka allt jag sagt under rättegången för många år sedan.

På något sätt lyckades Linda samla sig så pass att hon kunde ta bilden här intill. Den blev ett bevis då boråsaren fälldes för hemfridsbrott.

Sedan kom mordhoten som tidigare i år ledde till nytt åtal. ”Jag ska döda dig”, lästes ett par gånger in som meddelande på Lindas mobiltelefon.

Då hade han besöksförbud mot kvinnan, som senare fick skyddade personuppgifter.

BT har inte nått boråsaren och under åren har domstolar och andra myndigheter haft stora problem att få tag i honom.

Inför en planerad rättegång om mordhoten fick tingsrätten plötsligt ett handskrivet brev på fax, där han förklarade att han inte tänkte komma för att han var sjuk. Och målet har ännu inte varit upp i rätten.

Annons

I polisförhör om hoten sa mannen inte mycket mer än att kvinnan ljög och att han ville ha advokat Leif Silbersky som försvarare.

Linda tror inte längre att hon någonsin ska få vara ifred för honom.

Och händelsen i Borås för 15 år sedan gör sig ständigt påmind:

– Jag är tillbaka den där natten då jag var inlåst. Jag känner mig fortfarande oren och smutsig. Jag skulle kunna skrubba mig blodig för att få bort den känslan.

Tidgare domar mot mannen

Boråsaren som våldtog Linda har många gånger dömts för brott. Fem domar gäller brott mot kvinnor:

Trängde sig in hos kvinna som han haft förhållande med. Bröt sönder brevinkastet och hotade henne för att hon skulle ta tillbaka sin polisanmälan. Skyddstillsyn och en månads fängelse för hemfridsbrott, skadegörelse och övergrepp i rättssak.

Dömd igen för nya brott mot samma kvinna. Fälld för misshandel, olaga hot och hemfridsbrott. Rätten beslutade om fortsatt skyddstillsyn.

Dömd för misshandel av kvinna som han träffat på krog i Borås. Fjorton dagars fängelse.

Dömd till fängelse i två år och fyra månader för våldtäkt och olaga frihetsberövande sedan han låst in Linda och förgripit sig på henne.

40 dagsböter för hemfridsbrott hos Linda.

Dessutom åtalad för olaga hot mot Linda och för överträdelse av besöksförbud. Målet inte avgjort.

Två beslut om besöksförbud som innebär att mannen inte får ta någon kontakt med Linda. Det sista gick ut vid årskiftet då hon istället fick skyddade personuppgifter.

Mannen har dessutom dömts många gånger för andra brott.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons