Våldsamma nazistgrupper ökar

De lokala, våldsamma nazistgrupperna blir fler och fler i Sverige.
Borås • Publicerad 2 september 2008

De senaste två åren har 17 nya grupper bildats, enligt en kartläggning som den antirasistiska stiftelsen Expo gjort.

Kartläggningen visar att det i dag finns drygt 30 nazistgrupper i Sverige. De finns i samtliga län utom Gotlands och Jämtlands län men är koncentrerade till mellersta och södra Sverige.

Utmärkande för grupperna är att de saknar ledare och är inriktade på ofta våldsamma aktioner i närområdet. De kallar sig för fria och oberoende men är ofta knutna till nätverk som bildats av de etablerade organisationerna som Info-14 och Nordiska förbundet.

Säkerhetspolisen bekräftar ökningen men fokuserar på ett mindre antal.

– Vi är primärt intresserade av de brottsliga yttringarna och då pratar vi om en handfull grupper säger Ahn-Za Hagström, analytiker på Säkerhetspolisen till Expos webbtidning.

Nazistgrupperna fokuserar främst på att rekrytera nya medlemmar inom skolan, något som har ökat på senare år, enligt Säpo.

De fyra viktigaste nazistorganisationerna i Sverige är Info-14, Nordiska förbundet, Nationalsocialistisk front och Svenska motståndsrörelsen. Splittring och konkurrens mellan organisationerna har varit påtaglig de senaste åren.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.