Vakterna försvarar sitt handlande

Vakterna som ingrep mot Christopher Lilja utanför Trägårn anser att de gjorde rätt bedömning, men att något gick snett.
Borås • Publicerad 11 september 2008

– Jag beklagar att det slutade så extremt illa för killen, säger en av dem.

Enligt honom är bakgrunden till de flesta bråk att folk inte accepterar tillsägelser:

– De nöjer sig inte med att köpa att de måste gå. Det ska alltid diskuteras i evighet och ofta går det så långt att man måste ta tag i dem för att de ska förstå att det är allvar.

BT berättade i går om 20-årige Christopher Lilja som skadades allvarligt när vakter i lördagsnatt tog hand om honom utanför Trägårn. Han slog ansiktet mot en stentrappa, slog ut två tänder, fick även andra skador och blev liggande avsvimmad på trottoaren.

I dag tvingas han ta fyra mediciner och kan endast äta flytande föda.

– Jag känner starkt för killen. Vi har gått igenom det som hände efteråt. Det var ett rutiningripande som gick snett. Men det fanns inget annat som vi kunde ha gjort, säger av vakterna.

Han vill inte närmare kommentera just det fallet, på grund av sekretess och för att det med stor säkerhet blir utredning. Men han har mycket bestämda uppfattningar om varför det kan bli bråk:

– Folk nöjer sig inte med att bli tillsagda. I princip är det alltid gästen som till slut avgör vad som ska hända. Går han därifrån är allt över, fast börjar han tjafsa bäddar det för konflikt.

Många krogvakter har varit kallade till rättegångar. Men ytterst sällan som åtalade, utan nästan alltid som offer eller vittnen i mål om våld mot tjänsteman eller liknande brott.

Folk som anser sig kränkta eller misshandlade av vakter tycker det är omöjligt att få rätt. Kommentar?

– Folk är inte rättslösa, fast har inte koll på sina rättigheter och skyldigheter. Dom vet inte vad som gäller och att vakter faktiskt har vissa befogenheter.

Ett evigt snackande ser han alltså som orsak till konflikter. Fylleriet är en annan:

– Många är alldeles för berusade när de går ut på krogen. Om de kom tidigare och inte så fulla skulle det bli mycket mindre bråk.

Vakten vill vara anonym och inte träda fram med namn och bild:

– Jag jobbar i en våldsam miljö. Det är inte för inte som vi har skottsäkra västar.

Här fick Trägårns vakter rätt Full 30-årig man som skulle avvisas från Trägårn ville inte gå. Vakt tog tag i honom för att få ut honom. Mannen påstås ha sagt att vakten skulle passa sig och svingat slag mot honom utan att träffa.

30-åringen kommer inte ihåg att han slog mot vakten, men att han kämpade för att komma loss. Dömdes till villkorligt och 80 dagsböter för hot mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.20-årig kvinna glömde plånboken på Trägårn. Blev inte insläppt då hon kom för att hämta den strax före stängningsdags eftersom hon ansågs för berusad. Anklagades för att ha gett en vakt ett knytnävslag på hakan. Ska också ha kämpat för att komma loss ur vaktens grepp och sagt att hon skulle döda honom.

Kvinnan nekade, men dömdes till 14 dagars fängelse för våld och hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.