Väktare avslöjade åter ficktjuvar i Borås

borås Artikeln publicerades
Foto:TT

För andra gången på kort tid har ficktjuvar gripits i Borås sedan de upptäckts av en civilklädd väktare som såg dem gå från butik till butik och söka offer.

De misstänkta tjuvarna är två kvinnor, 24 och 30 år.

De har anhållits och poliser utreder om de kan kopplas till liknande brott i Västsverige eller andra delar av landet.

Sedan ett har veckor sitter ett par män häktade för ett stort antal fickstölder mot äldre personer.

De greps sedan en civilklädd väktare på Ica Maxi i Borås sett hur de stal plånboken från en 85-årig kvinna, vilket BT tidigare berättat om.

Väktaren for efter männen när de körde mot centrum. Han höll kontakt med polisen som grep dem på Allégatan.

– Civilklädd personal är guld värt om man vill komma åt sådana här stölder. Gärningsmän brukar försvinna om de ser uniformer, säger utredningsbefälet Jan Johansson vid Boråspolisen.

I söndags observerades två kvinnor av en väktare när de försökte ta plånboken från en kund i en butik i Knalleland.

Paret misslyckades och fortsatte till en annan affär där man lyckades öppna en väska, fast utan att komma åt plånboken.

Inte heller besöket i en tredje butik gav någon utdelning. Men i en fjärde butik blev en kvinna i 65-årsåldern bestulen på sin plånbok.

Stölden var snabb och proffsig och offret märkte ingenting. Inte förrän hon kom till kassan och skulle betala upptäckte hon att plånboken var borta.

Den civilklädde blev vittne till allt detta och kontaktade kollegor så att de två kvinnorna kunde gripas ute på parkeringen. Polisen kom och tog hand om dem och nu sitter båda anhållna.

Enligt uppgifter till BT var åtminstone en av kvinnorna synlig i en Boråsbutik för den tid sedan. Sedan tros hon ha åkt härifrån för att nu återvända hit.

Kvinnorna saknar adresser i landet. Men hjälp av övervakningsfilmer försöker nu polisen se om de kan kopplas till fickstölder på andra orter.

– Varje dag inträffar denna typ av brott runt om i Sverige. Det handlar sällan om ett enstaka brott utan om seriebrottslighet där man kan röra sig över stora områden, anser Claes Persson vid polisens Circa-grupp i Vårgårda, en specialenhet som utreder den typ av seriebrottslighet som ofta drabbar äldre.

Fakta

Fickstölder är grova stölder

Både kvinnorna som nu anhållits och männen som redan sitter häktade misstänks för grov stöld eftersom det handlar om stölder ur väskor eller annat som offren bar på sig.

Männen, som är 42 och 56 år, misstänks för cirka 15-20 fickstölder. Offren är nästan uteslutande äldre personer. De häktades för fickstölder i Borås, Årjäng och Bengtsfors.

Både männen och kvinnorna som anhållits saknar adresser i Sverige.

Visa mer...