Annons

Väfskolans sista examen

I dag sker den sista examensredovisningen på Väfskolan i Borås.
Borås • Publicerad 30 maj 2008

Därmed går den 131 år långa verksamheten i skolbyggnaden vid Teknologgatan i graven.

Utbildningen flyttas till Textilhögskolans lokaler, men några nya studenter har inte tagits in på två år.

Annons

I höstas avgick Christina Rinaldo som utbildningsledare för vävutbildningen som formellt heter textilvetenskap med inriktning mot handvävning (TVH). Någon ny utbildningsledare har inte tillsatts. I dagsläget ligger de frågorna hos Dorte Bo Bojesen som är studierektor.

Utbildning ska ses över

Utbildningen har bara tre studenter i årskurs två. De tre är utbildningens enda studenter nästa läsår. Misstankar om att Högskolan är på väg att lägga ned den anrika utbildningen har spritt sig bland tidigare studenter och lärare.

– Utbildningen ska ses över, säger tf prefekt Erik Bresky.

Det är de senaste årens låga sökandetal som gör att man bara har tre studenter var i höst.

– Om vi har åtta sökande och tar in dem är det kanske bara fyra som kommer - det är för lite. Därför har vi bestämt att utbildningen ska ta time-out. Den ska kanske inte vara tre år utan två.

Erik Bresky menar att det kanske inte finns så många som vill ta studielån och utbilda sig under flera år när det inte finns någon klar arbetsmarknad som väntar dem.

– Hantverk är i och för sig viktigt, men vi vill integrera det i design och teknik. Det är tänkbart att hantverket från en renässans med tanke på hållbarhetsperspektivet, men för att stärka hantverket är det viktigt att få kunskap inom andra kretsar.

Dorte Bo Bojesen tror på skilda inriktningar på historiska vävnader, konsthantverk och design, och vill se en mer konkret profil för att öka intresset från studenterna.

Nya studenter 2009

Annons

Bojesen vill se över helheten och balansera djup och bredd.

– Eftersom vävutbildningarna håller på att försvinna i de andra nordiska länderna vill vi rekrytera i hela Norden. Målet är att vi ska ta in nya studenter hösten 2009.

Den maskinella utrustningen ska erbjudas studenter och eventuellt personalen. En hel del är slitet. Annat ska magasineras hos Textilhögskolan på Bryggaregatan. När den sista gruppens examensarbeten ska genomföras, kommer rätt vävstolar att plockas fram.

– Vi ska försöka nischa oss. Samtidigt är det viktigt att ta vara på vävutbildningen och hantverket.

Inger Dahlin-Ros
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons