Annons

Vaccinet tar slut i Borås i veckan

– Det är inte säkert att vaccinet räcker hela veckan.
Det säger Per Häggblad, chefläkare för primärvården i Södra Älvsborg.
Borås • Publicerad 3 november 2009
Om vaccinet tar slut kommer Lena Johansson, verksamhetsansvarig på Södra Torgets vårdcentral, att försöka låna ihop doser från andra som kan ha fått över.
Om vaccinet tar slut kommer Lena Johansson, verksamhetsansvarig på Södra Torgets vårdcentral, att försöka låna ihop doser från andra som kan ha fått över.Foto: Jan Pettersson
På vårdcentralenra pågår vaccineringen mot svininfluensan för fullt
På vårdcentralenra pågår vaccineringen mot svininfluensan för fulltFoto: Jan Pettersson
Per Häggblad, chefläkare vid primärvåden i Södra Älvsborg, varnar för att vaccinet kan ta slut under veckan. Arkivbild.
Per Häggblad, chefläkare vid primärvåden i Södra Älvsborg, varnar för att vaccinet kan ta slut under veckan. Arkivbild.Foto: Jan Pettersson

Massvaccineringen av riskgrupperna är nu inne på sin tredje vecka. Alla som tillhör någon av riskgrupperna, men ännu inte fått något vaccin, är under veckan välkomna till vårdcentralen för att ta en spruta.

– Den första veckan var det inte så många som kom, men andra veckan var det nästan dubbelt så många som blev vaccinerade, säger Per Häggblad.

Annons

Han tror att orsaken till det kan vara att man under förra veckan vaccinerade de som är lite äldre, medan första veckan ägnades åt personer som var upp till 30 år gamla.

– Det är ju så att i den åldern tror många att de är odödliga, säger Per Häggblad.

Han nämner också att ännu en tänkbar förklaring till den stora ökningen av folk som ville vaccinera sig under den andra veckan är att det då började dyka upp fler rapporter om folk som blivit allvarligt sjuka i svininfluensan.

– När det står i tidningarna om en gravid kvinna som vårdas med konstgjord lunga ökar antalet som vill vaccinera sig.

Så sent som i helgen avled en treårig pojke på Astrid Lindgrens barnsjukhus efter att ha drabbats av svininfluensan, något som kan leda till att fler vill vaccinera sig under den här veckan.

Detta kan dock leda till problem, för samtidigt som fler vill vaccinera sig så har det levererats färre vaccindoser än beräknat.

– Det är inte säkert att vaccinet räcker till alla den här veckan, säger Per Häggblad.

Detta är ett problem som även Lena Johansson, verksamhetsansvarig på Södra Torgets vårdcentral, är väl medveten om.

– Om det tar slut får vi försöka låna av andra som kan ha kvar. Till exempel BVC eller mödravården, säger hon.

Skulle det visa sig att man inte har vaccin så det räcker till samtliga kommer de som inte fått någon spruta istället att kallas veckan därpå, då en ny vaccinleverans ska ha kommit.

Barnen står på tur

Nästa vecka början vaccineringen av alla barn. De barn som går i skolan kommer att erbjudas vaccin där, medan de som är mellan tre till fem år kommer vaccineras på BVC.

Information kommer att finnas i tidningsannonser, på nätet samt via sjukvårdsrådgivningen 1177.

Barn under sex månader rekommenderas inte att vaccinera sig.

Barn som är mellan sex månader och tre år, samt tillhör någon av riskgrupperna, rekommenderas att vaccinera sig. Dock bara med en halv dos.

Alla barn som är tre till tolv år rekommenderas att vaccinera sig. Dock bara med halv dos.

Samtliga barn och ungdomar mellan 13-17 år, rekommenderas att vaccinera sig med full dos.

Källa: 1177

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons