GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Utpekade friskolan i Borås svarar: ”Något som vi behöver se närmare på”

Internationella engelska skolan medger att det kan vara en utmaning att gå från den grundskolemiljön till ett traditionellt svenskt gymnasium.
Rektor Maritza Molin välkomnar mer information från gymnasieskolorna i Borås.
BORÅS • Publicerad 14 mars 2022 • Uppdaterad 18 mars 2022
Maritza Molin kommer ursprungligen från Arizona. Hon har varit rektor på Internationella engelska skolan i Borås sedan 2017. På skolan går drygt 500 elever.
Maritza Molin kommer ursprungligen från Arizona. Hon har varit rektor på Internationella engelska skolan i Borås sedan 2017. På skolan går drygt 500 elever.Foto: Erik Jullander

Sedan 2010 har Internationella engelska skolan (IES) i Borås verkat i Komvux tidigare lokaler intill Erikslundskolan. Ett decennium med fina resultat och åtminstone de senaste fem åren med klart högst snittbetyg bland nior i Borås. Redan i den första kullen var gymnasiebehörigheten 100 procent.

Samtidigt upplever flera gymnasielärare att slutbetygen på IES inte motsvarar elevernas faktiska kunskapsnivå. När BT hör av sig för att få friskolans syn på saken hänvisas till endast skriftliga svar som levereras via en presskontakt.

”Om det skulle stämma är det något som vi behöver se närmare på. Vi välkomnar gymnasieskolorna i Borås att ge oss mer information kring detta”, skriver Maritza Molin, rektor på Internationella engelska skolan i Borås.

Maritza Molin, rektor på Internationella engelska skolan i Borås.
Maritza Molin, rektor på Internationella engelska skolan i Borås.Foto: Erik Jullander
”IES Borås likt IES i stort arbetar aktivt mot såväl betygsinflation som betygsdeflation.”
Maritza Molin

53 procent av eleverna uppges vara födda i ett annat land än Sverige eller har föräldrar som är det och sedan tre år erbjuds fler timmars undervisning i svenska än vad timplanen kräver.

”Att många av eleverna vid IES Borås talar flera olika språk är på många sätt en tillgång, men innebär också att det finns behov av särskilda stödinsatser. Som i vissa fall kan behöva fortgå även under gymnasietiden. Om detta stöd skulle utebli finns en risk att också studieresultaten påverkas negativt”, skriver Maritza Molin.

Hon vill inte gå in på vilka slutsatser hon drar utifrån att niorna lämnar IES med i genomsnitt bäst betyg i Borås men skriver:

”IES Borås likt IES i stort arbetar aktivt mot såväl betygsinflation som betygsdeflation, till exempel genom sambedömning lokalt och tillsammans med andra skolor, betygsdiskussioner och utbildning för våra nya lärare i läroplanen och betygsättning.”

Fakta

Högsta meritvärdena i Borås 20/21

1) Malmen Montessori, 268,0

2) Internationella engelska skolan, 263,8

3) Engelbrektskolan, 253,8

4) Sandgärdskolan, 245,0

5) Kunskapsskolan, 240,1

Snitt bland friskolor: 251,4 (96 procent gymnasiebehörighet)

Snitt bland kommunala skolor: 224,9 (80,5 procent gymnasiebehörighet)

Källa: Skolverket (siffrorna gäller slutbetyg i årskurs nio läsåret 20/21)

Erik JullanderSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.