Annons

Utpekad Boråsläkare efter Petzälls död: "Visste inte om hans missbruk"

Enligt SVT:s Uppdrag granskning skrev en Boråsläkare ut stora mängder narkotikaklassade tabletter åt William Petzäll som själv trodde att det ledde till ett medicinberoende. Förskräckligt, är läkarens kommentar till BT.
Borås • Publicerad 28 november 2012
- Han fastnade väldigt fort i det, som han menade, var tabletternas ljuva värld. Det var lösningen på allt, säger Williams mor Annika Petzäll till BT.
- Han fastnade väldigt fort i det, som han menade, var tabletternas ljuva värld. Det var lösningen på allt, säger Williams mor Annika Petzäll till BT.Foto: BT-arkiv/Scanpix

– Det är lite väl magstarkt. Jag visste inte att han hade en lång missbrukshistorik då han kom till mig. Jag mötte en kille som såg fräsch och välvårdad ut, säger läkaren.

Onsdagens Uppdrag granskning handlade om riksdagsledamoten William Petzäll som slutade andas efter en överdos tabletter och avled, endast 24 år gammal.

Annons

Programmet berättade att han hade svåra alkoholproblem redan som 17-åring och senare besökte flera läkare som skrev ut narkotikaklassade och beroendeframkallande mediciner.

2010 skrev den utpekade Boråsläkaren ut sömnmedel och 200 tabletter av bensodiazepinet Xanor. William Petzäll har senare påstått att det startade hans medicinberoende.

– Han fastnade väldigt fort i det, som han menade, var tabletternas ljuva värld. Det var lösningen på allt, säger Williams mor Annika Petzäll till BT.

I Uppdrag granskning angrips Boråsläkaren för att han inte tog upp Petzälls drogproblem eller sjukdomshistoria i journaler och för att han direkt skrev ut bensodiazepiner utan att pröva stödsamtal eller annan behandling. Kritiken förs fram av Britt Vikander, expert på beroendeproblem vid Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm. Hon utesluter inte att Petzälls uppgift om att han blev tablettberoende efter läkarbesöket är rimlig.

– Det är barockt att påstå sådant, säger läkaren.

Många personer i Petzälls omgivning menar att det fanns starka varningssignaler och var omöjligt att missa hans alkoholproblem. Din kommentar?

– Alla tycks vara medvetna om att han hade ett alkoholberoende, men det visste inte jag då han kom till mig.

Var det nödvändigt att skriva ut stora mängder sömnmedel och bensodiazepiner?

– Om man inte misstänker att varje patient är en missbrukare så är det viktigaste att lyssna in vad patienten har att säga. Och han visste vad han ville ha för någonting.

– Det han fick under tiden hos mig motsvarade en sömntablett var femte natt och en tablett ångestdämpande Xanor av näst svagaste styrkan varannan dag. Det kallar jag inte överdosering.

Annons

Varför beslutade du redan vid första besöket att börja med mediciner?

– Det kom en patient som bad om akut hjälp för att han kände sig jagad och hotad och inte kunde sova förrän fyra-fem på morgonen. Man hade tänt eld på bilen och satt en yxa i dörren. Han hade hjärtklappning och beskrev panikångest.

Enligt läkaren var det först efter två besök och via mediers rapportering som han fick klart för sig att William Petzäll var missbrukare.

– Då fick han inte mer tabletter.

Annika Petzäll säger till BT att hon fick rådet att anmäla läkaren till socialstyrelsen:

– Men det var så mycket annat, jag hann inte och orkade inte.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons