Utbildningar i Borås har kvalitetsbrister

Universitetskanslerämbetet har undersökt kvalitén på specialistsjuksköterske- och omvårdnadsutbildningar.
Borås • Publicerad 22 oktober 2014
Foto: Lennart Magnusson

Två utbildningar på Högskolan i Borås anses ha bristande kvalitet.

Av fem utvärderade utbildningar på Högskolan i Borås får två, anestesisjukvård och intensivvård, bedömningen bristande kvalitet av Universitetskanslerämbetet. De tre övriga utbildningarna, ambulanssjukvård, vårdvetenskap – magisterexamen och distriktssköterska bedöms ha hög- eller mycket hög kvalitet.

Högskolan i Borås är långt ifrån ensam om att ha utbildningar med bristande kvalitet enligt Universitetskanslerämbetet.

På Högskolan i Halmstad utvärderades åtta utbildningar och samtliga ansågs ha bristande kvalitet. Totalt i landet underkändes 79 utbildningar av de 134 som undersökts.

– Det är ett allvarligt läge som universiteten och högskolorna naturligtvis måste få rätsida på. Vår utvärdering visar samtidigt att de har goda förutsättningar att komma tillrätta med problemen, vilket är positivt, säger universitetskansler Harriet Wallberg.

Utbildningarna får ett omdöme på en tregradig skala: bristande kvalitet, hög kvalitet eller mycket hög kvalitet. Utbildningar med bristande kvalitet uppfyller inte kraven för högre utbildning och blir ifrågasatta. Berörda universitet och högskolor får ett år på sig att åtgärda bristerna för att inte riskera att förlora examenstillståndet. Utbildningar med mycket hög kvalitet får en extra kvalitetspeng av regeringen.

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.