Upprop på Borås nyaste skola – där eleverna bestämmer

I går var det upprop på Borås nyaste skola.
Borås • Publicerad 22 augusti 2008
Många förväntansfulla elever började på torsdagen läsåret på den nya skolan.
Många förväntansfulla elever började på torsdagen läsåret på den nya skolan.Foto: Jan Pettersson
? Det är bra att det är nytt och fräscht i skolan. Och skönt att det är mer öppet istället för klassrum. De nya eleverna Rebeca Ohana och Petra Tikkanen är förväntansfulla nu när de ska gå i Borås nyaste skola.
? Det är bra att det är nytt och fräscht i skolan. Och skönt att det är mer öppet istället för klassrum. De nya eleverna Rebeca Ohana och Petra Tikkanen är förväntansfulla nu när de ska gå i Borås nyaste skola.Foto: Jan Pettersson

Doften av nytt blandades med både elever och lärares förväntan.

Här sker uppropet i det som kallas arenan. Istället för klassrum, lektioner, klasser och lärare finns det redaktioner, workshops, basgrupper och personliga handledare. Kunskapsskolans lokaler är öppna och här finns mycket glas, allt för att skapa trygghet och arbetsro.

– Vi har inget personalrum, säger skolchefen Fredrik Hellsten. Lärarna är med eleverna hela dagarna, och vi äter ihop och har samma kafeteria. Lärarna har arbetsrum, men där får de vara när eleverna har gått hem

Han förklarar att den fristående Kunskapsskolans koncept går ut på att eleverna redan från start bestämmer vilka mål och betyg de vill nå i nian.

– Vi har elevernas mål och strategier i centrum. De styr skolans resurser.

Handledarens uppgift är att hjälpa till att bryta ner målen och planera för hur eleverna ska nå målen. Eleverna får alltså egna scheman och via skolans egen webbportal kan eleverna arbeta med olika uppgifter. Eleverna kan också välja att läsa i olika takt och svårighetsgrad.

Men än är Kunskapsskolans terminologi rena grekiskan för många av de nya eleverna. Istället är de nyfikna på vilka deras nya kompisar är. På uppropet sitter någon spänt och snurrar munktröjans snodd runt fingrarna, andra har hörlurar i öronen och fingrar på mobilen. Sorlet stiger när det är dags att börja ropa upp namnen på eleverna. Många räcker bara upp handen, andra vågar svara ja eller till och med skämta till det.

– Det var pirrigt, erkänner de efteråt.

– Jag ville knappt gå ur bilen i morse, säger en tjej.

Men när nervositeten har släppt fnissar de, talar om vem av de nya lärarna som var snyggast och hur det egentligen kommer att bli att börja varje morgon med att se på nyheter. Och de skvallrar om sina gamla lärare, om vem som var tråkigast, vem som skönmålade deras resultat inför föräldrarna vid utvecklingssamtalen och om hur sorgligt det kan vara att lämna skolkompisarna.

– Men här verkar roligt och annorlunda.

Kunskapsskolan startade sina första skolor år 2000.Idag har Kunskapsskolan 22 grundskolor och tio gymnasier, 10 000 elever och 750 medarbetare.Kunskapsskolan genomför varje år interna kvalitetsmätningar för att utvärdera hur nöjda elever, medarbetare och grundskoleföräldrar är.Kunskapsskolans mål är att skolorna ska nå de bästa betygsresultaten i kommunen/stadsdelen.212 elever startade i Borås då skolan började på torsdagen.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.