GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ungt filmskapande på Brygghuset

Filmplats är en mötesplats för unga filmintresserade. Nu startar första stora gemensamma filmproduktionen med deltagarteamet.
Borås • Publicerad 18 april 2019 • Uppdaterad 30 april 2019
Christian Zetterberg förbereder föreläsningen för gruppen som anmält sig för kvällens workshop.
Christian Zetterberg förbereder föreläsningen för gruppen som anmält sig för kvällens workshop.
Foto: Mia Höglund

En efter en droppar in under dagens workshop. Idag ska det skrivas manus och ledaren Christian Zetterberg inleder med föreläsning om filmberättande.

– Filmplats är väldigt öppet, man får komma ochh gå lite som man vill. Det är som en plattform för unga filmintresserade, säger Chhristian Zetterberg.

De åtta som anmält sig sitter runt ett bord i rum nummer 107 i Brygghuset och dricker påskmust. De flesta har varit med sedan Filmplats Borås startade i höstas.

– Flera hittade oss när vi skulle till Novemberfestivalen som är ett SM i ung svensk film. Då ramlade många in samma dag, säger Christian Zetterberg.

Filmplats finns på flera ställen i regionen och många av filmpedagogerna jobbar i branschen. Christian har växt upp med film och började som barnskådespelare på SVT. Sedan gick han filmutbildning och började intressera sig för det som sker bakom kameran.

– Jag är regissör och producent och har gjort en del kortfilmer. Egentligen ramlade jag in på ett bananskal som filmpedagog för ett år sedan, säger Christian Zetterberg.

– Det finns en win-win-situation i detta. Dels vill jag inspirera andra till att göra film och dels får jag chansen att hitta ett team som vill vara med i mina produktioner. Och det hoppas jag de andra också känner, fortsätter han.

Sebastian Svensson, i mitten, har haft filmintresse sedan gymnasietiden och vill nu träffa likasinnade.
Sebastian Svensson, i mitten, har haft filmintresse sedan gymnasietiden och vill nu träffa likasinnade.
Foto: Mia Höglund

Sebastian Svensson är en av deltagarna och har haft filmintresse sedan gymnasiet.

– Då gjorde jag några korta grejer men inte så mycket sedan dess. Jag är här för att väcka intresset till liv igen och träffa andra som har samma intresse, säger Sebastian Svensson.

En annan som finner inspiration på Filmplats är Jonna Palo-Oja.

– Jag studerade filmprogrammet på Örebro Universitet. Där gjorde jag två kortfilmer varav en fick jag pris för. Men jag hoppade av för att det var för mycket teori. Jag gillar mer det praktiska och vill jobba med själva produktionen och inspelningen, säger Jonna Palo-Oja.

Jonna Palo-Oja har studerat film på universitet men tyckte det var för mycket teori och vill ägna sig åt mer praktiskt arbete inom film.
Jonna Palo-Oja har studerat film på universitet men tyckte det var för mycket teori och vill ägna sig åt mer praktiskt arbete inom film.
Foto: Mia Höglund
Carl LindSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer