GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Unga lockas till pyramidspel

På hotell och andra platser hålls värvningsmöten där människor lockas att satsa 5 000 kronor i pyramiden Spinglo-Synkronice. Många är mycket unga.
Borås • Publicerad 16 december 2011
Foto: 

– Jag går runt och mår dåligt. Det känns som jag förlorat mina pengar, säger en ung kvinna i Borås som lät sig värvas.

– Det var min enda reserv. Om jag köpt en ny mobil eller en annan sak i stället så hade jag ju fått någonting i alla fall, säger en annan ung boråsare.

Det handlar om Spinglo som är en hemsida och om företaget Synkronice som finns i bakgrunden och påstås vara engelskt.

På ett västsvenskt hotell brukar Synkronice arrangera veckomöten, där man försöker värva personer som vill betala minst 575 euro, cirka 5 0000 kronor, för positioner i företaget. Sedan ska nykomlingarna i sin tur locka minst fem andra för att få igen vad de satsat och dessa personer måste värva lika många.

Och så vidare. Det blir en pyramid av den typ som brukar dö ut efter en tid.

Synkronice påstår sig ha tecknat avtal, deals, med välkända företag som ska bjuda ut produkter på Spinglo och när någon som man värvat handlar där så får man procent på försäljningen.

– Men det finns inga deals på hemsidan så enda sättet jag kan tjäna pengar är att värva fler som betalar in sig i Synkronice, säger en yngre boråskvinna.

Hon berättar om möten där man utsätts för starka påtryckningar för att gå med.

– Dom har verkligen övertalningsförmåga, kan trycka på rätt knappar och hitta dina svaga punkter. Det är som en sekt och du ska göra listor på folk som kan värvas. Du får höra att du ska bryta med familj och vänner om de står i vägen för dina drömmar.

Hon känner sig blåst på insatsen, fast vill inte locka in bekanta i pyramiden för att få igen pengarna:

– Jag förlorar hellre 5 000 kronor än mina kompisar. Jag vill inte leva med att ha lurat in vänner.

I bakgrunden finns en av huvudpersonerna från det kraschade pyramidbolaget C3 Play, en 46-åring från Borås. Mannen är den ende som dömts för brott efter affärerna kring bolaget. Det blev villkorligt och böter för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll i ett företag som skulle svara för utbildning och annan verksamhetåt C3 Play.

– Jag är inte så intresserad av att diskutera med dig för du skriver aldrig sanningen. Företaget får jag inte uttala mig om eftersom jag bara jobbar åt det. Du får väl ringa till London om du är intresserad, säger 46-åringen till BT.

Det är svårt att dra gränsen mellan olagliga pyramider och laglig nätverkshandel. Men det kan vara brottsligt om syftet endast är att värva folk och inte sälja produkter.

– Om framtida kassaflöde till stor del består av inträdesavgifter så pekar mycket på att det är en form av pyramidspel, säger David Lothigius, jurist på lotteriinspektionen.

Det finns varningssignaler, kända tecken på pyramidspel:

* Förtjänsten kommer i huvudsak från personer som värvas och betalar in avgifter och inte från försäljning av produkter. Det viktigaste verkar vara att locka folk.

* De som betalat höga avgifter räknar i sin tur med att tjäna pengar på att värva andra.

* Eftersom syftet är att locka folk så kan produkterna som det talas om vara usla och totalt osäljbara. Eller så finns de inte alls.

– Det kan vara svårt för oss att se om något är pyramidspel eller inte. Ett problem är att avgöra hur produkter ska värderas, säger David Lothigius.

Kolla efter varningssignaler, är hans råd till personer som utsätts för värvningsförsök.

Hovrätten för nedre Norrland dömde för några år sedan fyra personer till böter för brott mot lotterilagen. I deras pyramid verkade det inte handla om att sälja varor utan enbart om att värva folk.

I december förra året skrev BT första gången om Spinglo. De fantastiska affärer som utlovades då har inte förverkligats.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.