Ung langare åtalas i Borås

I oktober greps en spritlangare i Borås. Han var 16 år gammal.
Borås • Publicerad 23 januari 2008

Trots sin ringa ålder var pojken inte oerfaren i att langa alkohol till andra ungdomar i Borås. När han greps hade han hållit på i nästan ett år och hade enligt egna uppgifter vid åtminstone 10–15 tillfällen sålt vodka och starköl till omyndiga.

Langningen avslöjades i oktober förra året när polisen stoppade två ungdomar på väg från en skola med en flaska vodka. Ungdomarna var kunder till 15–åringen och affären hade precis avslutats på skolans basketplan.

När 15–åringen greps lite senare erkände han alltihop. Vodkaflaskorna hade han köpt för cirka hundralappen och sålt för 150 kronor. Förtjänsten hade oftast gått till pizza, uppgav han. Kunderna hade varit skolkamrater eller andra jämnåriga ungdomar.

Alkoholen hade han fått tag på genom att fråga sig fram tills han fick tag på telefonnummer till "leverantörer". Spriten hade sedan levererats till olika källarlokaler, trappuppgångar eller till skolgården, där 15-åringen kunnat hämta den.

Nu väntar en rättegång vid Borås tingsrätt där han står misstänkt för olovlig försäljning av alkoholdrycker, som det heter i lagboken.

Dessutom åtalas han för att för att tillsammans med en jämnårig kamrat ha stulit tre jackor, en halsduk och en väska, värda sammanlagt 2 000 kronor, på en gymnasieskola i Borås. Båda har erkänt detta och åtalas därför för stöld.

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.