Ung boråsare dömd till åtta års fängelse för smuggling av mefedron

En 24-årig boråsare som smugglat in ett halvt kilo mefedron till Sverige dömdes i dag till åtta års fängelse.
Borås • Publicerad 6 december 2010

Mannen fälldes för grov narkotikasmuggling och för en serie bedrägerier sedan han lurat flera personer att betala för mobiltelefoner som aldrig levererades.

Han ska sitta kvar i häkte tills domen vinner laga kraft, det vill säga blir giltig.

I somras upptäckte tullen i Malmö en försändelse från Österrike som innehöll mefedron. Den var adresserad till 24-åringen.

Paketet innehöll ett halvt kilo, eller exakt 498 gram mefedron. Redan vid ett tiotal gram går gränsen för grovt narkotikabrott med minimistraffet två års fängelse.

Åklagaren Maria Thorell i Borås sa inför rättegången att hon tänkte kräva minst åtta års fängelse för boråsaren. Partiet som togs i beslag var värt över 100 000 kronor i missbrukarledet.

Både mefedron och den nästan identiska nätdrogen metedron narkotikaklassades förra året.

Boråsaren förklaring var att försändelsen med mefedron inte var avsedd för honom utan att någon måste ha utnyttjat hans namn.

Men en kvinna som jobbade på macken där paket lämnas ut vittnade om att 24-åringen tidigare under året hade hämtat försändelser där.? De kom från Österrike och liknade det som tullen tog i beslag.

Varje gång som mannen kvitterat ut paket gjorde han resor som avvek från hans vanliga beteende.

Enligt åklagaren visar det att han var inblandad i narkotikahanteringen och hon tror att han kan ha agerat som någon slags målvakt, för andra personer som sålt mefedronet vidare.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.