Två män häktade för stor burkbluff

Borås Artikeln publicerades
Bluffar med pantburkar ökar lavinartat i Borås, enligt Svensk butikskontroll.
Foto:Arkiv
Bluffar med pantburkar ökar lavinartat i Borås, enligt Svensk butikskontroll.

Två män som pantade 1 400 burkar med falska, påklistrade streckkoder har häktats i Borås.

Returpack samarbetar med butikskontrollanter för att avslöja sådana bluffar.

Männen misstänkts för bedrägeri och greps sedan de pantat fem sopsäckar med burkar på Ica Maxi i fredags kväll.

Då hade de också hunnit lösa in kvitton mot pengar, så att bedrägeriet fullbordats.

– Sett till att 1,8 miljarder burkar och flaskor passerar genom pantsystemet per år så verkar kanske inte sådana här problem stora. Men det är ett bedrägeri som vi inte accepterar utan försöker bekämpa, säger Erik Ebbesson, kundchef på Returpack.

– Det handlar inte bara om pengar utan också om att motverka sådant som butikspersonal upplever som oroande och obehagligt.

Enligt Erik Ebbesson försöker Returpack på olika sätt komma åt bluffarna:

– Det är tekniska lösningar, men framför allt bygger det på butikspersonal och våra chaufförer. Dessutom jobbar vi ibland ihop med vaktbolag som svarar för butikskontroll.

Ett sådant samarbete inleddes för en tid sedan med Västsvensk butikskontroll i Borås och det var personal från det företaget som avslöjade bluffen på fredagskvällen.

Männen uppmärksammades när de kom in med fem välfyllda sopsäckar och började mata in burkar i pantmaskinen. En kontrollant gick in i rummet bakom maskinerna och upptäckte att burkarna som kom ut på den sidan hade påklistrade lappar med koder.

Totalt pantades drygt 1 400 burkar med falsk kod och männen greps alltså sedan de fått ut pengar för dem.

De är 20 och 31 år och häktades under helgen. Eftersom de saknar adresser i Sverige ansåg tingsrätten att det fanns risk för att de kunde försvinna.

– Det här är något som ökar lavinartat. Min uppfattning är att butiker i Borås drabbas dagligen, säger Hans Möller på Västsvensk butikskontroll.

Bolaget samarbetar alltså sedan en tid med Returpack och Möller tror att man avslöjat ett 20-tal bluffar på ett par månader.

En 37-årig kvinna som pantade en säck burkar med hemmagjorda koder dömdes nyligen till 60 dagsböter för bedrägligt beteende.

Hon hade fått ut cirka 350 kronor, men i hennes bil hittades flera säckar med burkar som skulle pantas.