Två envisa Sjuhäradsbor
– Envishet, säger läkaren Carl-Axel Ekman, Borås, och OS-simmaren Christoffer Lindhe, Ulricehamn, unisont.
I Aftonbladets och TV3:s riksomfattande kampanj har sju personer runt hela landet utsetts till årets Svenska Hjältar för bedrifter de gjort. Av dessa sju kommer inte mindre än två hjältar från Sjuhärad.
Båda blev lika överraskade när de fick veta att de utvalts.
– Jag låg på sjukhuset när Mark Levengood kom in i rummet och berättade det. Jag blev glad. Jag tyckte det var kul att de valt mig, säger Christoffer Lindhe.
Carl-Axel Ekman fick nyheten serverad när han stod mitt på plan på Borås Arena under en Elfsborgsmatch och tackade för bidrag till sitt arbete i Kenya. På storbildsskärmen uppenbarade sig plötsligt Björn Ulvaeus och gratulerade.
Rörd till tårar
– Det var en chockartad upplevelse. Jag kunde falla genom jorden. Tårarna kom, det var som att vara med på olympiska spelen och få pris.
Kampanjen Svenska Hjältar genomförs i år för andra gången. Under den tid nomineringen pågått har allmänheten kunnat skicka in förslag på personer, barn, vuxna, kända och okända, som de tycker är en vardagshjälte.
Totalt har ungefär 1?500 nomineringar skickats in. En jury med Mark Levengood som ordförande, har sedan valt ut sju personer som prisas för olika bedrifter inom sju kategorier.
19-årige Christoffer Lindhe får pris i kategorin Svenska Hjältars Kämpe 2008. Hans otroligt snabba rehabilitering efter en tågolycka i Varberg för 2,5 år sedan, då han förlorade båda benen och en arm, är en bedrift.
– Mycket berodde på att jag ville bevisa för andra att det går att leva ett normalt liv igen, säger han om sin snabba rehabilitering.
Åter i bassängen
Före olyckan hade Christoffer tränat simning och ett halvår efter olyckan var han i bassängen igen på rehabkliniken i Borås.
– Det gick ganska bra, säger Christoffer, men så långt som till den fjärdeplats han fick i Paralympics i Peking i somras räckte inte förhoppningarna. Men så blev det.
Tycker du att du är en hjälte?
– Nej, men jag har så småningom förstått att jag är en förebild och jag hoppas att jag inspirerar andra människor att bita ihop och leva livet, säger han.
Sitt huvudmål har Christoffer inte nått än, att kunna gå med benproteser hela dagarna. Men han är på väg.
– Jag har blivit hjälte för att jag har hjälpt andra, säger Carl-Axel Ekman enkelt och lågmält.
Han får pris i kategorin Svenska Hjältars Livsgärning, men den gärningen började egentligen som pensionär då han 1989 kom som Rotaryläkare till staden Carissa i Kenya.
– Jag skulle bedriva kirurgi, men det var för eländigt.
Aldrig åker jag tillbaka dit, sade Carl-Axel Ekman när han kom hem. Nu har han varit där 30 gånger.
Startade barnhem
Han har rustat upp sjukhuset, startade i mitten av 90-talet Kenyas första barnhem för föräldralösa flickor, har startat flickskola, sjuksköterskeskola med mera. Han har till och med lyckats med bedriften att få imamer att predika mot kvinnlig könsstympning.
Under en direktsänd tv-gala i december kommer hjältarna från Sjuhärad att prisas som Svenska Hjältar tillsammans med de andra utvalda.
– Det ska bli roligt, tycker de båda, som är överens om vad som krävs för att bli en hjälte.
– Man måste vara envis och entusiastisk.
Fotnot: På söndag presenteras Christoffer Lindhe i det första programmet av Svenska Hjältar i TV3. När programmet om Carl-Axel Ekman är ännu inte spikat, men det blir antingen 30/11 eller 7/12.
Simmaren Christoffer Lindhe prisas för sin enorma prestation där han på bara två år tog sig från tågolyckan där han förlorade båda benen och en arm till en fjärdeplats i Paralympcs i Peking i somras. Christoffer kom på fjärde plats i frisim på 100 och 200 meter, samt på sjätte plats i 50 meter frisim. Han prisas i kategorin Svenska Hjältars kämpe 2008.
Läkaren Carl-Axel Ekman prisas för sin kamp under nästan 20 års tid för att renovera ett sjukhus i kenyanska Garissa samt grundandet av ett barnhem för föräldralösa flickor. Ekman har dessutom övertygat imamer om att könsstympning inte har stöd i koranen. Cirka 500 flickor har tack vare barnhemmet sluppit könsstympning. Han prisas i kategorin Svenska Hjältars Livsgärning 2008.