Två boråsare dömda för bedrägeri - lurade tillsammans 60-tal personer

Två boråsare har under flera månader lurat ett 60-tal personer på auktionssajten Tradera. Tillsammans har männen tjänat 180 000 kronor på sin bedrägeriverksamhet.
Borås • Publicerad 25 september 2008

I dag dömdes de till fängelse.

De två männen, båda 22 år, är kompisar och inledde i augusti förra året en omfattande bedrägeriverksamhet. De skulle sälja tv-spelskonsoler som Playstation och mobiltelefoner på auktionssajten Tradera. När köparna gladeligen vann aktionen betalade de för sina varor men fick vare sig mobiltelefon eller tv-spelskonsol på posten. De två männen har under fyra månader förra året tillsammans lurat 63 personer på över 180 000 kronor.

- Det här är väldigt omfattande i alla fall i det ena fallet, säger åklagare Åsa Winblad.

Den ene mannen har lurat 49 personer runt om i landet. Han erkänner att han systematiskt har fått köpare att betala in pengarna på hans konto.

Enligt åklagaren Åsa Winblad har de både männen haft bedrägeriverksamheten för att tjäna pengar som de kan leva på. Den ene mannen har även berättat att han spelat bort mycket av de pengarna han fått inbetalt på sitt konto.

Den andre mannen har lurat 14 personer att köpa bland annat en mobiltelefon för 2800 kronor och tv-spelkonsolen Playstation för 3100 kronor.

Men trots att vännerna lyckats lura 63 personer tror åklagaren att många fler kan vara drabbade.

- Det kan finnas flera fall men som de inte döms för, säger Åsa Winblad.

Den ene mannen döms för grovt bedrägeri, bedrägeri, stöld och narkotikasmuggling. Han åkte till Christiania i Köpenhamn och köpte 75 gram cannabisharts som han stoppade i sin ficka. När tåget passerat gränsen till Sverige sniffade hundar sig till narkotikan och tullpersonalen kunde gripa honom. Han döms till ett års fängelse.

Den andre mannen döms till sex månaders fängelse för bedrägeri, stöld, misshandel, olovlig körning och grovt rattfylleri.

Så skyddar du dig På auktionssajten Tradera är varje säljare kopplad till ett personnummer. Du kan därför kolla upp om användaren har skött sina tidigare affärer korrekt.Ge aldrig ut personuppgifter och använd ett säkert betalningssätt. För ett säkert sätt kan man betala genom Payson. Då kan du dra tillbaka betalningen om du inte fått din vara.Var uppmärksam på om någon vara har ett för lågt Köp nu-pris. Det kan vara för bra för att vara sant.

Källa: Tradera

Tobias Hjelm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.