Två anhållna efter stökig nyårshelg

Cirka 50 anmälningar om hot, misshandel, stölder och farliga fyrverkerier är Boråspolisens facit efter nyår.
Två unga män anhölls för grov misshandel och en av dem misstänks även vara den som tryckte in en raket i munnen på en kvinna.
Borås • Publicerad 3 januari 2008

Allt stök och bråk har väckt frågan om polisen hade tillräckligt med folk i tjänst.

– Vi har haft extra bemanning både på juldagen och nyårsafton. Men det är bara så att i vissa lägen blir det mycket stor anhopning, säger närpolischefen Per-Åke Loftegård.

Händelsen med kvinnan som fick en raket i munnen inträffade vid vattentornet där en massa folk samlades på nyårsafton för att fira tolvslaget. Polisen också anmälningar om misshandel och stöld på platsen.

Gänget som attackerade kvinnan vid vattentornet sköt raketer rakt mot folk och fortsatte senare att härja i centrum. Där misshandlades en entrévakt vid kårhuset med sparkar och slag mot huvud och kropp.

Totalt från lördag och till och med nyårsdagen fick polisen 25 anmälningar om misshandel och olaga hot, 17 anmälningar om stölder samt sju om raketer eller andra fyrverkerier.

Tio extra poliser var i tjänst nyårsafton. Men enligt närpolischefen Per-Åke Loftegård blir det alltså ibland alldeles för stor anhopning av bråk och stök:

– Många är också alldeles för fulla och klarar inte av situationen. Och man kan fråga sig om föräldrar tar sitt ansvar när det gäller fyrverkerier, säger han.

Entrévärden vid kårhuset fick bland annat sår och svullnader på huvud och armar. Mannen klagade på huvudvärk, fast verkar ha klarat sig utan allvarliga skador.

Två boråsare, 17 och 18 år, satt i går anhållna och misshandeln bedöms som grov.

– Även om skador inte är så svåra kan brottet vara grovt om förövare visar särskild hänsynslöshet eller råhet, säger kammaråklagare Stefan Johansson.

Mannen kan ha blivit sparkad mot huvudet och var ensam mot flera killar, utan chans att värja sig.

18-åringen tros även vara den som tryckte in raketen i munnen på en kvinna. Misstanken är främst olaga hot.

De flesta i gänget är kända av polisen. En tredje kille har suttit i förhör om misshandeln, men släppts.

– Flera personer ska höras och därför vill jag inte gå in på vad som kommit fram, säger Stefan Johansson.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.