Säkerhetspolisen har tagit över förundersökningen. Brottsrubriceringen är terroristbrott.
Borås • Publicerad 12 december 2010
Internationelle åklagaren Thomas Lindstrand, Anders Thornberg från SÄPO, Kommenderingschef Erik Widstrand och polisens presstalesman Ulf Göranzon när polisen under söndagen höll pressträff med anledning av händelserna under lördagskvällen på Olof Palmes gata, resp Bryggargatan.
Internationelle åklagaren Thomas Lindstrand, Anders Thornberg från SÄPO, Kommenderingschef Erik Widstrand och polisens presstalesman Ulf Göranzon när polisen under söndagen höll pressträff med anledning av händelserna under lördagskvällen på Olof Palmes gata, resp Bryggargatan.Foto: Scanpix
Fredrik Reinfeldt på presskonferensen.
Fredrik Reinfeldt på presskonferensen.Foto: Scanpix

Statsminister Fredrik Reinfeldt informerades tidigt om bombattentatet, redan vid 18-tiden på lördagen.

– Det är inte bekräftat att de tre händelserna hör ihop, sade statsministern vid presskonferensen i Rosenbad i dag och syftade på bilbranden, självmordsbomben och mejlet med hot.

Brist på svar kan leda till spekulationer av olika slag, sade Reinfeldt.

– Det i sin tur kan leda till slutsatser som sätter bilder som sedan är svåra att ändra, sade han och manade alla att inte dra förhastade slutsatser eller agera förhastat.

– Ha tålamod med demokratin och låt rättsväsendet arbeta.

Anders Tornberg, avdelningschef vid avdelningen för säkerhetsåtgärder vid Säpo, sade på presskonferensen att polisen ser "mycket allvarligt" på det som hänt. På en fråga om det skulle ses som ett "trendbrott" om det verkligen handlar om en självmordsbombare svarade Anders Tornberg:

– Det är absolut ett trendbrott om det är så.

Han sade att det kan finnas ett samband mellan bilen som exploderade och den döde mannen, men ville inte gå vidare in på det, eller säga något om vad polisen vet om mannen.

På frågan om hur det kom sig att polisen inte hade någon vetskap om att något kunde vara på gång svarade Anders Tornberg att polisen lägger ner mycket stora resurser på att bekämpa och förebygga terroristbrott.

– Det kan hända att vi missat något, sade Anders Tornberg och och tillade att det eventuellt skulle kunna vara någon som inte är känd sedan tidigare.

Stockholmspolisen ska nu öka sin "närvaro och synlighet" vid köpcentra och på andra platser. Polisen vädjar också till allmänheten om tips.

Mängder av personer larmade strax före 17 på lördagen om att en bil hade exploderat i korsningen Drottninggatan/Olof Palmes gata.

Ett stort räddningspådrag – minst tre bilar från brandförsvaret och sex ambulanser – skickades till platsen. Polisen spärrade genast av ett större område.

Bilen stod i korsningen Drottninggatan/Olof Palmes gata. Enligt polisen var det gasoltuber som exploderade i bilen. Två personer som befann sig i området fördes till sjukhus, båda med lättare skador.

Ett par minuter senare anträffades en person död i korsningen Drottninggatan och Bryggargatan.

Polisen utgår från att mannen inte skadades i bilsprängningen utan att han i stället på något sätt har sprängt sig själv.

En man som var den förste på plats efter händelsen på Bryggargatan berättar för DN.se att den avlidne mannen hade ett stort sår i magen.

– Det såg ut som om mannen hade burit något som exploderat på magen på honom. Han hade inga skador i ansiktet eller kroppen i övrigt och butikerna omkring var inte skadade. Alla skyltfönster var hela, säger vittnet.

Till Säpo

Cirka tio minuter före explosionerna skickades ett mejl till TT, även adresserat till Säpo, där en man vänder sig till "Sverige och svenska folket". Han hänvisar till den svenska tystnaden kring Lars Vilks målningar, de svenska soldaterna i Afghanistan och säger att "nu ska era barn, döttrar och systrar dö lika som våra bröder och systrar och barn dör."

– Våra aktioner kommer att prata för sig själva. Så länge ni inte slutar ert krig mot islam och förnedrande mot profeten och ert dumma support till grisen Vilks, säger mannen.

Därpå uppmanar han alla muslimer i Sverige att "sluta fjäska och förnedra er". Han avslutar meddelandet med ännu en uppmaning till "alla mujahedin i Europa och Sverige":

– Nu är det dags att slå till, vänta inte längre. Kom fram med vad än ni har även om det är en kniv och jag vet att ni har mer än en kniv att komma med. Frukta ingen, frukta inget fängelse, frukta inte döden.

Säpo har inte velat kommentera innehållet för TT eller bekräfta om man fått mejlet, som innehåller ljudfiler där både svenska och arabiska talas.

TT har inte heller fått bekräftat att mejlet har med sprängningen att göra.

Det framgår inte av ljudfilen om mannen som talar hör till någon organisation. Däremot säger han sig ha varit i Mellanöstern och han ber sin familj om förlåtelse för att han ljugit för dem.

– Jag åkte aldrig till Mellanöstern för att jobba eller tjäna pengar, jag åkte dit för jihad, säger mannen.

Polisens bombgrupp arbetade på platsen efter händelsen. Under lördagskvällen satt Säpo och Stockholmspolisen i ett flera timmar långt möte och var inte anträffbara för kommentarer.

Enligt Stockholmspolisen hittades även en väska i närheten av den avlidne personen. Polisen vill inte gå in på vad väskan innehöll. (TT)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.