Tv: "Sex är som att tanka ur ungdomens källa"

Älska.
Livet ut.
Borås • Publicerad 18 september 2008
Foto: 
Malena Ivarsson talade om sex efter klimakteriet.
Malena Ivarsson talade om sex efter klimakteriet.Foto: Scanpix

Det är Malena Ivarssons budskap.

– Sex är som ungdomens källa, menar den kända sexologen.

Malena Ivarsson är en av Sveriges främsta sexexperter.

Hon har figurerat flitigt i både tidningar och tv.

Under gårdagkvällen var det boråsarna som fick sig en lektion om sex, relationer och kärlek.

Föreläsningen riktade sig framförallt till kvinnor över 45 år. En grupp som Malena Ivarssons anser behöva prata om sexualitet och behov.

– Det är lite tabubelagt för äldre kvinnor att tala om sex. Samtidigt vet vi att dagens 70-åringar har mer sex än vad 70-åringarna på sjuttiotalet hade. Därför måste vi diskutera det här.

Framförallt är det den äldre kvinnans lust Ivarsson behandlar i sina föreläsningar.

– Många äldre kvinnor upplever att de har problem med sexlusten. Så många som 30 procent säger att de upplever det som ett problem visar en undersökning, säger hon.

Varför kan man ha tappat lusten?

– Det kan bero på många saker. Men en sak kan vara att man förälskar sig i en egen bild av sin partner. Det är inte så ovanligt. När vi förälskar oss så känner vi inte varandra. En person som kan verka generös kanske egentligen är en ekonomisk slarver. En person som verkar ordningsam kanske är pedantisk, säger Ivarsson och fortsätter:

– Det kan göra att det knakar lite i förhållandet. Då kanske sexlivet blir sämre.

Men det går att finna lusten igen.

Malena Ivarsson menar att det till och med handlar om en hälsofråga.

Hon utvecklar:

– Sex är en hälsoåtgärd. Att få en orgasm övar till exempel upp hjärtmuskulaturen. Apotekets lansering av sexleksaker är därför jättebra.

– Bara för att man blir änka när man är 70 år så innebär det inte slutet för sexlivet. Sex är som att tanka ur ungdomens källa. Det är ren vitalitet.

Malena Ivarsson Föddes 1949 i Lund. Växte upp i Råsunda, Stockholm med en far som var präst och senare kyrkoherde. Hennes mor arbetade på försäkringsbolag.Ivarsson är utbildad sexolog vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Var under en period chef för ungdomsmottagningen i Trelleborg.Slog igenom som sexexpert i tv-programmet Sköna söndag på SVT och efter det i Fräcka fredag . Har sedan skrivit för exempelvis Expressen, Veckorevyn och Damernas värld.Sedan 1993 har hon en återkommande spalt i Aftonbladet. Föreläser i egenskap av sexolog både i Sverige och utomlands.

Relationsövning

En övning för att förbättra och berika relationen.

Bör göras någon gång i vevkan.

Malena Ivarsson instruerar steg för steg.Lägg er vända mot varann och ta din partner i handen. Berätta sedan i tur och ordning:Det bästa som hänt under dagen.Det sämsta som hänt.Vad ni tycker om hos er partner.Vilka känslor ni har just nu.Vad ni behöver just nu.Vilka drömmar och förhoppningar ni har.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.